Namn: Lösen:

Gråval funnen i Medelhavet

Publicerad den 13 maj 2010  (Läst 3 869 gånger.)


Lilla: Gråval utanför Israel. Stora: Gråvalens utbredning.
Lilla: Gråval utanför Israel. Stora: Gråvalens utbredning.

Tidigare fanns det tre olika bestånd av gråval, den nordatlantiska, den i västra Stilla Havet och den i östra Stilla Havet, men den i Atlanten försvann under 1600/1700-talet och har inte setts till sedan dess. Inte förrän nu, då israeliska forskare har observerat ett exemplar i Medelhavet utanför Israel. Om individen är ensam eller ingår i ett litet bestånd är nu oklart. Gråvalen simmar varje år upp till 2000 mil, så det kan inte uteslutas att ett exemplar har simmat fel hela vägen från Stilla Havet till Medelhavet, mest sannolikt är i så fall att den kommit via norra Kanada, kanske till följd av de minskande polarisarna.

Fakta gråval:
Gråvalen är ett däggdjur som blir upp till 16 m lång, väger mellan 20-40 ton och lever i de arktiska och tempererade vattnen i västra och östra Stilla Havet (varav det västra beståndet utanför Sibiren, Japan och Korea nästintill är utrotat och sannolikt består av runt 50 fortplantande individer medan det östra längsa nordamerikas västkust är välmående). Kroppsfärgen är skiffer- eller mörkgrå. Valen saknar ryggfena, men har på ryggen flera knölar. I varje käke finns ~150 barder som är ungefär 40 cm långa. Den simmar med maximalt 8 km/tim. Valen äter huvudsaklig av märlor, hoppkräftor och mindre fiskar, som den delvis fångar genom att filtrera bottensediment.

Läs mer om nyheten:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2151&artikel=3693418
http://www.unt.se/sverige/graval-siktad-i-medelhavet---en-sensation-bland-forskare-932629.aspx
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/graval-i-medelhavet-forbryllar-forskare_4703801.svd
http://www.sydsvenskan.se/varlden/article871398/Graval-i-Medelhavet-chockar-forskare.html
http://www.vk.se/Article.jsp?article=349954

Läs mer om gråval:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%A5val
http://en.wikipedia.org/wiki/Gray_whaleDenna artikel diskuteras i
forumet

Taggar:  Marinbiologi
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Vågmär fångad i trål

2010-05-13
Vågmär fångad i trål
Strömstadsfiskaren Ingvar Segelskär trålade efter räkor på 180 m djup utanför Väderöarna när han fångade en 2,3 m lång vågmär i trålen. Exemplaret finns ..»

Kungligt bröllop skyddas av dykare

2010-05-12
Kungligt bröllop skyddas av dykare
Den polisiära och militära närvaron under bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling 19 juni kommer att vara påtaglig. Men en liten ..»

ONE Performance Dam

2010-05-11
ONE Performance Dam
Nu finns den populära dräkten ONE Performance även i damstorlekar. Skärningen gör att dräkten blir mindre bylsig, att dräkten är anpassad för kvinnor ..»

Recall på Apeks WTX Inflator.

2010-05-11
Recall på Apeks WTX Inflator.
Recall av Apeks WTX Inflatorer. Apeks har fått till kännedom att vid enstaka tillfällen så har knapparna på inflatorn varit dåligt åtdragna och fallit ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »