Namn: Lösen:

Aggressiva rödingar i grotta specialstuderas

Publicerad den 26 februari 2009  (Läst 5 885 gånger.)

Denna röding simmade rakt mot fotografen.<br />Foto: Micke Tilja
Denna röding simmade rakt mot fotografen.
Foto: Micke Tilja

Länsstyrelsen har behandlat en ansökan från Lantbruksuniversitetet där forskare fått dispens för att fiska ett begränsat antal av rödingarna i forskningssyfte.
Dykarna som förra året undersökte tunnelsystemet i Bjurälven reagerade på de rödingar man träffade på därinne. De upplevde att fiskarna bevakade sitt revir med ovanligt närgången aggressivitet. Det här har uppmärksammats av Lantbruksuniversitetet.

Gustav Hellström forskar på beteende hos fisk, med särskillt fokus på egenskaper som aggressivitet och djärvhet. Han kommer under årets exedition till Bjurälven att studera fiskarna och deras beteenden. En viktig del i forskningen är att identifiera bakomliggande faktorer som genererar skillnader i beteende mellan olika fiskpopulationer.

Läs mer på:
http://www.expeditionbjuralven.se/Relaterade artiklar
Dykare fortsätter utforska grottorna i Bjurälven
Forskare har hittat Sveriges längsta grottsystem under vatten
De dyker i okända grottor under fjället

Taggar:  Marinbiologi Grottdykning Forskning Bjurälven
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2009-02-24
En femtedel av havens koraller döda
Den dystra rapporten påvisar att om dagens omfattande koldioxidutsläpp fortsätter så kan stora delar av de återstående korallreven vara utdöda inom 20-40 ..»

Snabbare hjälp vid dykolyckor

2009-02-20
Snabbare hjälp vid dykolyckor
Tusentals dykare per år brukar samlas i vattnet utan Ransvik för att uppleva vad många anser vara en av de bästa dykplatserna i landet. Det är inte helt ..»
2009-02-20
Alla frias efter dykolycka
Det var under våren 2007 som en kvinna drunknade under en dyklektion med instruktör utanför Ön vid Limhamn. Dykinstruktören var ute på mellan sex och ..»

Världens första uv-museum

2009-02-19
Världens första uv-museum
Museet ska byggas delvis över och delvis under havsytan. I undervattensdelen av museet ska besökarna kunna se arkeologiska lämningar på Egyptens havsbotten. ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »