Namn: Lösen:

Gubbaskeppets efterspel

Publicerad den 21 november 2007  (Läst 2 912 gånger.)

Foto: Marin mätteknik/Deep Sea
Foto: Marin mätteknik/Deep Sea

Johan Rönnby, docent i marinarkeologi, Södertörns högskola berättar att vraket ligger på 125 meters djup, på internationellt vatten, öster om Gotska sandön. Det finns inget så här välbevarat vrak någon annan stans i världen. Vraket är ett historiskt skeppsarkeologiskt fynd. Förutom enstaka små detaljer är skeppet intakt och står rätt upp på havsbotten, vilket är ett vetenskapligt värde i sig.
Liksom Vasa är detta vrak ett holländskt skeppsbygge. Men inte ett krigsfartyg utan ett handelsfartyg.Holland var en världsledande sjöfarar- och handelsnation under 1600-talet. Deras skeppsbygge var avgörande för världsekonomin. De serietillverkade skepp under denna tid. Även konstutsmyckningen serietillverkades. Ett skepp av denna typ tog endast några månader att tillverka.

Läs vidare på: http://www.dykmag.net/sv/docs/g_magasinet/dyk_nyhet.php?nyh_id=433

Nyheten presenteras i samarbete med tidningen DYK.
Foto: Marin mätteknik/Deep SeaTaggar:  Vrakletarna Vrakfynd
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Första testet med Nikon D300

2007-11-19
Första testet med Nikon D300
För att vara ärlig var jag inte inställd på att D300:an skulle vara någon big deal. En måttlig uppgradering av föregångaren D200, inte så mycket mer. ..»
2007-11-18
Karin Markides vill inrätta fond för vraksanering
Pressmeddelande - Det finns en oerhörd kompetens inom riskvärdering, simulering och saneringsteknik vilken direkt skulle kunna användas och uppmärksammas ..»
2007-11-15
Örört 1600-talsskepp funnet i östersjön
Alla känner till regalskeppet Vasa. Det världsberömda fartyget som förliste på sin jungfruresa 1628. Men Vasa är inte unik. I Östersjön finns tiotusentals ..»

Vraket av en P-38 Lightning hittat i Storbritannien

2007-11-14
Vraket av en P-38 Lightning hittat i Storbritannien
Fyndet har väckt stort intresse i flygkretsar i såväl Storbritannien som USA, eftersom antalet bevarade exemplar av detta välkända amerikanska plan är ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »