Namn: Lösen:

Hajutställning på Skansenakvariet

Publicerad den 7 oktober 2008  (Läst 2 766 gånger.)

Hajutställningen är indelad i flera teman som har följande rubriker: hajattacker, svenska hajar, lyckad design, stor mångfald, broskfiskar, föder levande ungar och framförallt: hotet mot hajarna - ett mytomspunnet djur med oförskämt dåligt rykte. I samband med utställningen anordnas en namninsamling för att rädda Europas hajar som är utrotningshotade.
- Vi har dessutom kompletterat det hela med att visa hur hajägg kläcks. Vi får regelbundet in Bambuhajägg som odlas på en farm i Singapore och vi kan visa besökarna hur fostren rör sig i de nästan genomskinliga äggen och hur de små bebishajarna kryper fram. Säger Jonas Whalström.

Jonas använder själv aldrig datorer så han har lierat sig med en av Sveriges största bloggare Nils "Storstadspojken" Grundberg som har ett livslångt hajintresse.
- Jag vill använda min lilla mediamakt för att göra någonting för miljön och hajar står mig närmast om hjärtat. Så jag kontaktade Svenska Hajföreningens ordförande sen kontaktade vi Jonas Wahlström som varit min idol sen jag var ett barn. Säger Nils Grundberg.

Namninsamlingen sker i hela Europa via Shark Alliance hemsida och på akvarium, museum och djurparker. De insamlade namnen kommer sedan överlämnad till miljöministrar och fiskemiministrar i hela EU däribland miljöminister Andreas Carlgren och fiskeriminister Eskil Erlandsson.
- Eftersom handlingsplanen är under utarbetande, är det ett gyllene tillfälle att bidra till att förbättra situationen för hajpopulationerna och andra närbesläktade fiskar genom att visa att folk bryr sig om hajar via denna internationella namninsamling. Säger David Bernvi ordförande i Svenska Hajföreningen.

Minst 15 hajarter finns i svenska vatten - nästan hälften av dessa arter är utrotningshotade. År 2006 stod Sverige för den största andelen av de totala fångsterna av hajar och rockor (177 ton). En EU-handlingsplan för hajar är i sin slutfas. Ett stöd är av största vikt för att skydda hajar i Europa och på andra håll.

EU-handlingsplanen för hajar är baserad på vetenskapliga fakta och är förebyggande för att resulterar i:
Meningsfulla begränsningar av hajfångster.
Skydd för utrotningshotade arter av hajar och rockor.
Ett mera effektivt förbud mot avlägsnandet av hajfenor ("finning").

- Vi öppnar denna utställning här på Skansen-Akvariet nu på torsdag 9/10 i samarbete med Svenska Hajföreningen. Säger Jonas Whalström.

Fler nyheter från tidningen DYK hittar du på
http://www.dyk.netRelaterade artiklar
Månadens stockholmare vill rädda hajarna
Dykare dödad av haj på Bahamas
Jakt på hajfenor hotar urgamla arter
Sexmeters haj filmad i Bohuslän
Förhistorisk haj kommer fram ur havets djup

Taggar:  Mässor Hajar
Av: Micke Tilja
Tipsa en vän
Translate    
« Tillbaka         


Tidigare nyheter
2008-10-06
Rättsligt efterspel efter Marina av Hönös förlisning
Det var nattetid då fartyget gick hårt på grund vid Klåveskär, söder om Vinga. En stor räddningsinsats räddade de fyra nödställda från fartyget som ..»
2008-10-06
Räddningstjänsten djupdyker utanför Visby
- Det här är den svåraste och farligaste övning som vi genomför, berättar Ulf Wallin som ansvarade för övningen. Övningen som innebär att dykarna ska ..»
2008-10-04
Explosionsrisk ger dykförbud utanför Åstön
När militären undersökte sundet mellan Skeppshamn och Leskäret förra hösten hittades hundratals objekt som visade sig vara oexploderad ammunition. ”Fynden” ..»
2008-10-03
Fru Margaretha - den glömda katastrofen
Många dykningar efter vrakdelar från Fru Margaretha har gjorts. – Vi kan ha hittat delar från henne, säger Jan Dahlström, dykare från Gävle. En medicinflaska ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »