Namn: Lösen:

Hajattackerna ökade under 2010

Publicerad den 19 februari 2011  (Läst 4 826 gånger.)

ISAF Logo

University of Florida International Shark Attack File (ISAF) är ett internationellt arkiv där man registrerar in kända oprovocerade hajattacker från hela världen. De senaste tio åren har det i genomsnitt kommit in 63,5 rapporter om hajattacker per år, och 2009 kom det in 63 rapporter. Därför är ökningen till 79 rapporter (vilket motsvarar en ökning med 25%) en anmärkningsvärd ökning. Det är det största antalet sedan 2000 som är rekordåret i arkivets historia. 6 av 2010 års 79 rapporter hade dödlig utgång, vilket dock är proportionerligt mot tidigare år.

De 79 fallen är de fall som ansetts oprovocerade bland de 115 inrapporterade hajattacker som man fått in under året, men det finns även mörkertal eftersom inte alla hajattacker når till ISAF.

De mest drabbade länderna enligt statistiken:
- USA 36 attacker
- Australien 14 attacker
- Sydafrika 8 attacker
- Vietnam 6 attacker
- Egypten attacker 6
Nytt i statistiken är att Egypten har kommit ovanligt högt upp på listan (nr 5) till följda av de uppmärksammade attackerna i slutet av 2010.

Störst risk för hajattacker löper surfare (50%), följt av badare (38%), medan dykare är relativt säkra. Fortfarande löper man dock 10 gånger så stor risk att dö till följd av fyrverkerier och 50 gånger så stor risk att dö av ett blixtnedslag som att dö av en hajattack.

Statistik över internationella hajattacker:
http://www.flmnh.ufl.edu/fish/sharks/statistics/Graphs/world_us.jpg

Läs mer:
http://www.flmnh.ufl.edu/fish/sharks/isaf/2010summary.htmlDenna artikel diskuteras i
forumet

Taggar:  Marinbiologi Hajar
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

SSDF utökar sina medlemsförmåner

2011-02-17
SSDF utökar sina medlemsförmåner
Svenska Sportdykarförunder (SSDF) syftar till att erbjuda förmåner för sina medlemsklubbar och deras medlemmar. Dessa förmåner för medlem omfattar sedan ..»

Lagring av koldioxid under Östersjön

2011-02-16
Lagring av koldioxid under Östersjön
Sveriges Geologiska Undersökning (GSU) har undersökt data från hela Sverige för att hitta en plats lämplig för lagring av koldioxid. Man har bara hittat ..»

Öl som bärgades på Åland kan bryggas igen

2011-02-16
Öl som bärgades på Åland kan bryggas igen
När lasten från det så kallade champagnevraket på Åland bärgades i somras så bärgades 168 champagneflaskor som fick stor uppmärksamhet, men man bärgade ..»
2011-02-10
Vrak i Narvik töms på olja
Tre skepp från andra världskriget som legat på havets botten i mer än sjuttio år kommer att saneras från olja i sommar. Brittiska tankfartyget "Boardale" ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »