Namn: Lösen:

Hajutsläpp i Lysekil

Publicerad den 10 juli 2010  (Läst 3 102 gånger.)


Lilla: Hans Hillewaert/Wikipedia. <br>Stora: Roger Jansson/Havets Hus.
Lilla: Hans Hillewaert/Wikipedia.
Stora: Roger Jansson/Havets Hus.

För sjunde året i rad så har Havets Hus i Lysekil släppt ut småfläckig rödhaj i havet för att stötta det lokala beståndet av den numera i svenska vatten ovanliga arten. Utsläppet skedde kl 14 den 5 juli i Lysekil med över 100 åskådare bevittnade utsläppet på plats och omfattade fyra hannar och två honor som alla var märkta. Med märkningen hoppas man nu att man skall kunna få in uppgifter om hajarna om de fångas in i framtiden. Den som fångar märkta hajar skall rapportera det Fiskeriverket eller Havets Hus för att uppgifterna om exempelvis fyndplats skall hjälpa till att kartlägga artens vandringar.


Fakta småfläckig rödhaj:
Den näst vanligaste hajarten i Sverige (efter pigghaj) och förekommer på västkusten. Den kan bli upp till 1 m lång, väga upp till 1,8 kg och tros kunna bli åtta år gammal. Arten är äggläggande med inre befruktning. Det är sedan 2004 förbjudet att fånga och landa arten (gäller ej märkta individer), med sedan 2010 är arten borttagen från svenska rödalistan där den tidigare har varit listad under gruppen DD, dvs misstänkt hotad med reservation för att uppgifter saknas.
Arten är nattaktiv och bottenlevande och förekommer i nordöstra Atlanten, Medelhavet och Svarta Havet på djup ner till 110 m och äter små blötdjur (snäckor, bläckfiskar), kräftdjur (kräftor, räkor, krill, gråsuggor), krabbor, havsborstmaskar och småfisk.
Vetenskapligt namn: Scyliorhinus canicula
Engelskt namn: Small-spotted catshark och Lesser spotted dogfish

Läs mer:
http://bohuslaningen.se/nyheter/lysekil/1.884146-hajar-slapptes-ut-i-gullmarsfjorden
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/havets_hus_i_lysekil_ab/pressrelease/view/vaesterhavsveckan-i-lysekil-invigs-med-hajslaepp-vid-havets-hus-433996

Läs mer om småfläckig rödhaj:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Sm%C3%A5fl%C3%A4ckig_r%C3%B6dhaj
http://en.wikipedia.org/wiki/Small-spotted_catsharkTaggar:  Marinbiologi Lysekil Havets Hus Hajar
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Fiskebåt sjönk efter kollision

2010-07-08
Fiskebåt sjönk efter kollision
Det var i tisdagas (6/7) kl 18:45 som den danska fiskebåten Ninanitu AS100 kolliderade 21 sjömil öster Grenåå i Danmark med det 190 m långa bahamasregistrerade ..»

35w HID från Agir

2010-07-08
35w HID från Agir
I dagarna släpper den svenska tillverkaren Agir ett nytt lamphuvud. Lampan som är av HID-modell är på 35w. Ytterligare specifikationer kommer inom kort ..»

Enklare att rapportera till Fornsök

2010-07-07
Enklare att rapportera till Fornsök
Databasen Fornsök administreras av Riksantikvarieämbetet och är en förteckning över fornlämningar och vissa andra lämningar (exempelvis vrak yngre än ..»

Stort medeltidsvrak funnet

2010-07-02
Stort medeltidsvrak funnet
Vid en undersökning inför en planerad nedläggning av en kabel som Sjöhistoriska museet utförde i slutet av maj påträffades ett skeppsvrak vid norra Älgö, ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »