Namn: Lösen:

Hoppet om räddning för sjömän svagt

Publicerad den 24 mars 2008  (Läst 2 641 gånger.)

Räddningsarbetarna fortsätter sitt arbete i hopp om att sjömännen ska ha hittat en luftficka på bogserbåten.

Båten kolliderade med ett kinesiskt lastfartyg i lördags kväll. Ett och ett halvt dygn senare låg den ukrainska bogserbåten Naftogaz67 omkullvält på 37 meters djup, med besättningen kvar.

Dykare som gått ner och knackat på skrovet har inte kunnat uppfatta någon reaktion.

Försökt ta sig in genom ventil
Ombord fanns från början 24 ukrainare och en kines. Sex ukrainare och kinesen räddades efter kollisionen med lastfartyget Yao-Hai.

Hongkongtidningen South China Morning Post rapporterade att dykare har gjort minst nio försök att ta sig in i båten via en öppnad ventil.

Om sjömännen inte kan räddas är detta den värsta olyckan till havs på många årtionden i vattnen utanför Hongkong, en av världens mest trafikerade hamnar.

I Simferopol i Ukraina sade ordföranden för energibolaget Chornomornaftegaz , som äger fartyget, att han trots allt hoppas på att besättningen ska kunna räddas.

Kaptenen, en av dem som har räddats, har sagt i telefon till Anatolij Prisiazjnjuk att det var det kinesiska fartyget som orsakade olyckan genom att vägra väja.

Båten fick anmärkning
Ukraina ska sända utredare till platsen, rapporterar ryska nyhetsbyrån Interfax.

Ukrainas president Viktor Jusjtjenko uppmanade regeringen att ge de kinesiska räddningsarbetarna stöd och skicka all nödvändig utrustning.

Naftogaz67 har trafikerat Sydkinesiska sjön mellan Kina, Singapore, Malaysia och Indonesien sedan 2002 åt schweiziska FortranseLtd.

Enligt South China Morning Post fick båten anmärkning 2003 för att inte ha något ordentligt evakueringssystem och apparatur för syreförsörjning vid nödläge.Fredrik Johansson
Fredrik Johansson

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Jättelika sjövarelser hittade i Antarktis

2008-03-23
Jättelika sjövarelser hittade i Antarktis
De ”jätteunderliga” fynden gjordes av amerikanska och nyzeeländska forskare under en resa i Rosshavet i Antarktiska oceanen. Den över 300 mil långa forskarresan ..»
2008-03-23
Dykare söker Irländsk turist
Dykare har satts in för hitta mannen Den irländske turisten som försvann förra lördagen kan ha drunknat vid Norra Hammarbyhamnen i centrala Stockholm. ..»

Grottdykare omkom i

2008-03-21
Grottdykare omkom i "Devils eye", Florida
Det var i måndags som den schweiziske grottdykaren Mark Fyvie påbörjade sitt dyk vid "Devils eye", High springs, Florida. Enligt den lokala polisen dök ..»

Dykare drogs ner till 70 meters djup i Saltstraumen, Norge

2008-03-19
Dykare drogs ner till 70 meters djup i Saltstraumen, Norge
Saltstraumen i nordnorge är världens starkaste tidvattensström. Björn Håvard Isaksen dök tillsammans med sina kamrater på den populära dykplatsen när ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »