Namn: Lösen:

Inget brott bakom Esbjörn Svenssons död

Publicerad den 23 juli 2008  (Läst 6 350 gånger.)


Den 14 juni var pianisten Esbjörn Svensson och hans 14-årige son och dök vid Björkviks brygga på Ingarö öster om Stockholm. Tillsammans med en instruktör provade de för första gången att dyka i torrdräkt, som en del i dykorganisationen Padis utbildning. Förklaringen till olyckan kan ligga i dräkten, tror kriminalinspektör Björn Eriksson vid Nackapolisen som utreder olyckan.

– Första gången man dyker med torrdräkt kan det vara knepigt att hitta rätt flytläge i vattnet och i dålig sikt kan man lätt tappa orienteringen, säger Eriksson, som själv har arbetat som professionell dykare.

De tre dykarna var tillsammans vid botten när Esbjörn Svensson plötsligt försvann upp till ytan. När han inte återvände ner gick instruktören själv upp för att leta. Svensson var dock försvunnen och först flera minuter senare hittade hans livlösa kropp på 7,5 meters djup.

– Rättsläkaren hittade inga tecken på att lungorna skulle ha sprängts på grund av uppstigningen, men det kan delvis bero på att upplivningsförsöken kan ha röjt undan sådana tecken. Dödsorsaken bestämdes till drunkning men jag utesluter inte att själva uppstigningen kan vara den egentliga orsaken, säger Eriksson.

Polisutredningen, som gäller vållande till annans död, är färdig om ett par veckor. Men redan nu konstaterar Björn Eriksson att instruktören har följt regelboken. Det fanns inte heller några brister i utrustningen. Däremot tror Eriksson att olyckan kunde ha undvikits om en så kallad parlina som förbinder dykarna hade använts.

– Det är min personliga uppfattning och den gäller för många andra olyckor också. Padi föreskriver inte att det ska finnas en parlina eftersom man som dykare ska kunna kommunicera på andra sätt. Det må vara sant i tropiska, varma vatten med god sikt men i Sverige är det mycket sämre förhållanden och lättare att tappa bort varandra.

Trond Skaare, utbildningsansvarig för Padi i Norden, håller inte med.

– Det är inte bristen på linor som orsakar olyckorna, det har i alla fall inte jag någon dokumentation på. Däremot finns det fall där dykare har trasslat in sig i linor och därmed drunknat, säger han.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1481077.svd

Diskutera:
https://www.dykarna.nu/forum/dykolyckan-pa-ingaro-i-svd-270429/Relaterade artiklar
Dykeribranschens säkerhet granskas
"Livsfarligt dyka utan parlina i svenska vatten"
Jazzmusikern Esbjörn Svensson avled efter dykolycka
Dykare hittad livlös i Stockholm

Taggar:  Juridik Dykolycka
Linda Haglund
Linda Haglund

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Fann jättekota på sjöbotten

2008-07-19
Fann jättekota på sjöbotten
I slutet av juni semestrade Hans Bagge i sin sommarstuga vid byn Backe sexton mil nordöst om Östersund. – Jag stod på badbryggan. Det var klart väder ..»
2008-07-15
Konsumentverket stoppar farlig dykluft
Förbudet är en följd av Konsumentverkets treåriga projekt som syftar till att minska antalet incidenter och dödsfall inom fritidsdykningen. I genomsnitt ..»

Snorklingsled i Blekinge, första i Sverige!

2008-07-08
Snorklingsled i Blekinge, första i Sverige!
Snorklingsleden är en ”undervattensstig” med informationsplattor på botten som kan läsas från ytan. Det är även möjligt att fridyka för den som vill ta ..»

Dansk ubåt

2008-07-07
Dansk ubåt
Läs vidare i den danska tidningen ingeniøren: http://ing.dk/artikel/89591..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »