Namn: Lösen:

Jakt på hajfenor hotar urgamla arter

Publicerad den 20 februari 2008  (Läst 4 689 gånger.)


Nyligen sa FN för första gången ifrån på skarpen. I en resolution krävdes begränsningar för det fortfarande helt fria hajfisket plus ett stopp för den kritiserade rovjakten på hajfenor.

Merparten av världens hajar fångas idag av stora fiskeflottor enbart för att få tag i deras fenor. De används i hajfenssoppa som är en delikatess i hela Östasien med förment magiska egenskaper, framför påstås den manliga potensen öka. För att komma åt de åtråvärda och mycket dyra ryggfenorna (cirka 100 dollar per kilo) fångas hela den enorma hajen, fenorna skärs av och den blödande kroppen slängs tillbaka i havet där fisken saknar alla möjligheter att överleva.

Det grymma hajfisket spelar en viktig roll för att hajbeståndet minskar. Främst drabbas de stora hajar som rör sig i öppna havet. Men också det omfattande industriella rovfisket av framför allt tonfisk och svärdfisk medför att stora mängder hajar fångas som biprodukter när haven dammsugs av de moderna fiskeredskapen. Denna död drabbar mest hajar som lever längre ned i havet med längre reproduktionstid.

Läs vidare på:
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_887407.svd

Text: SvD

Diskutera:
https://www.dykarna.nu/forum/response.asp?id=254865&main_Id=254865&catId=0Relaterade artiklar
Hajutställning på Skansenakvariet
Månadens stockholmare vill rädda hajarna
Valhajarna trivs
Pigghajen får ökat skydd
Sexmeters haj filmad i Bohuslän
Rekordhaj drogs upp utanför Florida
Minskat hajbestånd får allvarliga konsekvenser

Av: Micke Tilja
Tipsa en vän
Translate    
« Tillbaka         


Tidigare nyheter

Undervattensrobot med temperaturskillander som kraftkälla

2008-02-19
Undervattensrobot med temperaturskillander som kraftkälla
Det är amerikanska forskare som tagit fram roboten och syftet är att kunna göra studier på havsmiljön. Roboten drivs med hjälp av en sorts vax som expanderar ..»

Drunkningslarm orsakade pådrag

2008-02-19
Drunkningslarm orsakade pådrag
Sjöräddningssällskapet i Vadstena larmades av Sjöräddningscentralen MRCC i Göteborg. Enligt uppgifter skulle en dykolycka skett vid Hästholmen. Ödeshögs ..»

Hitlers förlorade flotta hittad

2008-02-18
Hitlers förlorade flotta hittad
De tre ubåtarna som blivit kända som Hitlers förlorade flotta har hittats i Svarta Havet. Den turkiske mariningenjören Selcuk Kolay gjorde upptäckten, ..»

NM i Undervattensrugby helgen 23 - 24 februari 2008!

2008-02-18
NM i Undervattensrugby helgen 23 - 24 februari 2008!
Nordiska Mästerskapen i Undervattensrugby 2008 kommer att hållas den 23-24 februari i Tibblebadet i Täby centrum. Invigningen sker på lördagen den ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »