Namn: Lösen:

Isen tog invaderande ostron

Publicerad den 6 april 2010  (Läst 3 384 gånger.)- Efter vinter och isen har en stor del av de japanska ostronen frusit ihjäl. Det gäller de tätaste bestånden och de ligger grunt, berättar Susanne Lindegarth, forskare vid Göteborgs universitets institution för Marin ekologi.


Hon leder ett forskningsprojekt om ostronen och ska inom de närmsta två tre veckorna i april genomföra en vinterdödlighetsinventering. Då återbesöker och kollar forskarna områden de besökt tidigare.


- Vi räknar döda och levande på en yta. Isen kan ha tagit en del. De döda ligger öppna. Sen brukar vi också mäta tillväxten för att se hur de ökar i storlek och antal, säger Susanne Lindegarth.


De japanska ostronen nådde troligen den svenska västkusten hösten 2006. Först året därpå började folk ringa in och meddela rikliga förekomster.

Fortsättning: http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.345456-isen-tog-invaderande-ostron

källa: gp.seTaggar:  Marinbiologi
Tomas Solver
Tomas Solver

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Oljeutsläpp på Stora Barriärrevet

2010-04-04
Oljeutsläpp på Stora Barriärrevet
Det 230 m långa kinesiska fartyget Shen Neng 1 körde på grund på Stora Barriärrevet efter att ha kommit ur kurs och kört på revet 15 km från farleden. ..»

GUE lanserar

2010-03-31
GUE lanserar "Recreational Diver Level 3"
Pressrelease på engelska: GUE is proud to announce the release of the long awaited Recreational Diver Level 3 course. The GUE Recreational Diver level ..»

Lagra vindenergi på havsbotten 500 m ner

2010-03-29
Lagra vindenergi på havsbotten 500 m ner
I Sverige är alla planer på stora vindkraftverk till havs förnärvarande skrinlagda, men i omvärlden pågår stora projekt. Ett av problemen har dock varit ..»

300 000 kilo död fisk i tyska Rangsdorfer See

2010-03-29
300 000 kilo död fisk i tyska Rangsdorfer See
Eftersom isen täckt vattnet och solen inte nått ner till växterna, så har syrehalterna i sjön sjunkigt under vintern allt eftersom mindre och mindre fotosyntes ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »