Namn: Lösen:

Japanske jätteostron överlevde vintern

Publicerad den 11 mars 2011  (Läst 3 279 gånger.)

japanskt jätteostron
Det japanska jätteostronet Crassostrea gigas.
Foto: David Monniaux

Så sent som igår, kom uppgifter om att de skulle vara utslagna efter vintern, men en kontroll visar att även om vintern har slagit hårt mot de japanska jätteostronen som sedan några år har etablerat sig på västkusten, så är de inte helt utslagna. Dödligheten har varit upp till 84%, men de har klarat sig bra på 3-6 m djup och lätt kan återpopulera de utslagna bestånden.

Det var 2010 som man kunde konstatera att japanska ostronet, Crassostrea gigas, hade etablerat sig i Sverige sedan flera år, sannolikt sedan 2006. De kommer ursprungligen från Stilla Havet, men planterades in på franska Atlantkusten och har sedan spritt sig. Man befarar nu att de kommer slå ut lokala bestånd av musslor, precis som de exempelvis har gjort i Danmark. Ostronet är en kulinarisk läckerhet.

Läs mer:
http://www.gp.se/nyheter/bohuslan/1.570043-an-lever-jatte-ostronen

Wikipedia om ostronet:
http://en.wikipedia.org/wiki/Pacific_oysterDenna artikel diskuteras i
forumet

Relaterade artiklar
Isen tog invaderande ostron

Taggar:  Marinbiologi
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

WiseDive lanseras under vildmarksmässan

2011-03-09
WiseDive lanseras under vildmarksmässan
PRESSMEDDELANDE Under utvecklingsarbetet har målsättningen varit att hitta en marknadsledande kombination av låg vikt, starkt ljus och lång brinntid. ..»

Poseidon har fått nya ägare

2011-03-07
Poseidon har fått nya ägare
PRESSRELEASE Det svenska dykutrustningsföretaget Poseidon med säte i Göteborg har fått nya ägare. Det är ett konsortium av svenska investerare som ..»
2011-03-07
Pompes försök till längsta sim under is
Annelie är redan världsmästare i fridykning (126 meter) och i går försökte hon simma 111 meter under isen utanför Bokenäs i Uddevalla. - Det gick bra ..»
2011-03-04
Vac from the Sea - Ny utställning på Sjöhistoriska
Världshaven – från Stockholms skärgård till Stilla havets väldiga vatten – är fulla av plastskräp. Samtidigt råder brist på återvunnen plast på land. Sjöhistoriska ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »