Namn: Lösen:

Jätteabborre anföll svensk dykare

Publicerad den 8 januari 2002 

”Han kan skatta sig lycklig som överlevde attacken”
En svensk sportdykare angreps av en ilsken havsabborre när han dök vid Stora barriärrevet utanför Australien.
Jättefisken slet av honom ansiktsmasken och bet honom över huvudet.
- Det hade räckt att fisken ruskat på huvudet så hade svensken dött, säger marinbiologen John Fairfax.
Attacken inträffade på nyårsafton när svensken dök vid det sjunkna fartyget Yongala, cirka 10 mil sydost om staden Townsville, skriver Sydney Morning Herald.
Jättefisken attackerade blixtsnabbt, den slukade den svenske dykarens huvud men spottade därefter snabbt ut honom igen och simmade iväg.
Svenskens ansiktsmask slets sönder och han fick skär- och skrapsår, men klarade sig för övrigt oskadd från mötet med tvåmetersfisken.

Hade lätt kunnat dödas av fisken
- De här fiskarna är så stora och så starka att det hade räckt att den knyckt till så hade mannens nacke knäckts, säger marinbiologen och dykarveteranen John Fairfax.
Han vet vad han pratar om; för snart 36 år sedan attackerades han av en 180 kilo tung havsabborre när han dök på 30 meters djup vid Flat Rock utanför Brisbane.
Den folkilskna havsabborren som attackerade John Fairfax spårades senare upp och avlivades.
Men trots att den fisk som attackerade den svenske sportdykaren tidigare attackerat flera dykare beslöt Stora barriärrevets naturvårdare tillsammans med proffsdykare och myndigheterna i Queensland på måndagen att den inte ska avlivas.

Grumpy får leva - tills vidare
Däremot ska den vresige bjässen - som fått smeknamnet Grumpy – noga övervakas för att liknande incidenter ska kunna undvikas.
Dessutom ska alla dykare som ger sig ner i vattnen runt vraket Yongala i fortsättningen instrueras om hur man på bästa sätt undviker att dra på sig Grumpys vrede.

Källa: Aftonbladet 2002-01-08

Fler artiklar: http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,120652,00.htmlAv: Daniel Fröberg
Tipsa en vän
Translate    
« Tillbaka         


Tidigare nyheter
2002-01-07
DykExpo närmar sig
Den 1 - 10 Mars är datumet då de flesta av oss vallfärdar till dykarnas Mecka, DYKEXPO. Nytt för i år är att stockholmsmässan inte kommer att tillåta ..»
2001-12-26
Jacques Mayol död
Den legendariske fridykaren Jacques Mayol, 74 år hittades död i sitt hem på den Italienska ön Elba i lördags. Han hade enligt polisen hängt sig själv. Mayol ..»
2001-12-19
dykarna.nu förhandlar om nitroxkurs
Med det ständigt växande medlemsantalet ökar vår möjlighet att förhandla fram priser på kurser och utrustning. Vi förhandlar just nu med två dykskolor ..»
2001-12-09
Fartyg filmade främmande farkost i skärgården
En misstänkt kränkande ubåt jagades av marinen inne i Stockholms skärgård för bara två månader sedan. Expressen kan i dag avslöja att den kan ha varit ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »