Namn: Lösen:

Jättemanet fångad på film

Publicerad den 19 maj 2012  (Läst 5 223 gånger.)

Källa: YouTube
Källa: YouTube

En video på YouTube visar en uv-kamera som fångat den ovanliga jättestora djuphavsmaneten deepstaria enigmatica. Filmen förefaller vara vångad med ROV som verkar besiktat någon slags undervattensanordning på 1,5 km djup.

På filmen ser man först något svepa förbi utan att man kan identifiera det. Senare kommer föremålet åter in i bild och man kan bland annat se organen på insidan av maneten när den vänds ut och in av vattenströmmarna från ROV:ns proprellrar.

Filmen på YouTube är postad utan kommentarer från upphovsmannen, men andra källor identifierar den som deepstaria enigmatica. En djuphavsmanet som identifierade första gången 1967 och kan bli upp till 60 cm stora. De lever på 800-2000 m djup i arktiska och antarktiska vatten, var filmen är tagen är okänt.
Deepstaria enigmatica har fått sitt namn från den ROV (Deep Star) som först dokumenterade varseln. Manetens närmaste släkting är den vanligt förekommande Öronmaneten. Till skillnad från många andra maneter saknar deepstaria enigmatica tentakler, utan fångar istället sitt byte genom att omsluta bytet då den drar ihop den nedre öppningen. Det rutnät som syns på filmen är en del av manetens matsmältningsorgan som transporterar nedsmälta näringsämnen till den centrala magen.
På en annan film från Jelleywatch.org förklarar man vad det är som visas på filmen:Läs mer:
http://laughingsquid.com/rare-video-of-the-deepstaria-enigmatica-jellyfish
http://dyk.net/nyheter/mystisk-varelse-d%C3%B6k-upp-youtube
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2143400/Mysterious-ocean-blob-revealed-deepstaria-enigmatica-jellyfish.html
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2143400/Mysterious-ocean-blob-revealed-deepstaria-enigmatica-jellyfish.html?ITO=1490Taggar:  Marinbiologi
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Sportdykare.se återuppstår

2012-05-19
Sportdykare.se återuppstår
Efter nästan 1½ års frånvaro återuppstod idag dyksajten sportdykare.se. Sidan är samma sida som tidigare lades ner på grund av låg aktivitet. Gamla ..»

Sea Shepherds ledare gripen i Tyskland

2012-05-19
Sea Shepherds ledare gripen i Tyskland
Det var den 13:e maj som Paul Watson, grundare och ledare för organisationen Sea Shepherds, arresterades i Frankfurt, Tyskland, för en arresteringsorder ..»

Poseidon presenterar ny rebreather

2012-05-18
Poseidon presenterar ny rebreather
PRESSRELEASE Failsafe diving with the new Poseidon Tech Rebreather “Two rebreathers in one” enhances safety in the silent world Friday, May 18, 2012 ..»

Dykhus till GoPro Hero

2012-05-15
Dykhus till GoPro Hero
GoPro Hero kameran har snabbt blivit en av de populäraste actionkamerorna på marknaden med dess minimala och stryktåliga design och relativt höga upplösning. ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »