Namn: Lösen:

JK lägger ner utredning om Estoniadykningar

Publicerad den 6 februari 2007  (Läst 2 239 gånger.)





PRESSMEDDELANDE

Det var efter en skrivelse från miljöpartiets Lars Ångström som Justitiekanslern, JK, inledde en granskning av påstådda hemliga dykningar till den förlista Estonia.

Försvarsmakten har i två yttranden till JK förklarat att Försvarsmakten inte genomfört eller låtit genomföra dykningar till vraket, och att myndigheten inte heller haft kunskap om huruvida någon annan genomfört dykningar på platsen, men att inget framkommit som tyder på detta.

Efter det andra yttrandet väljer nu JK att avsluta ärendet utan att vidta några ytterligare åtgärder. Det har "inte framkommit något som kan föranleda kritik mot Försvarsmakten" skriver JK i beslutet.

Lars Ångström har också angett namn på personer skulle kunna ha kunskaper om de dykningar Ångström hävdat att Försvarsmakten känt till. Men JK väljer att i nuläget inte höra dessa personer.

Detta eftersom regeringen givit Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, i uppdrag att analysera filmmaterial från Estonia. Delar av materialet är filmsekvenser från dagarna omedelbart efter förlisningen, och granskningen skulle kunna ge svar på om det skett förändringar på vrakplatsen som skulle kunna ha orsakats av mänsklig påverkan.

"Mot den bakgrunden saknas det anledning för mig att nu gå vidare i saken" meddelar JK Göran Lambertz.

Diskutera:
https://www.dykarna.nu/forum/jk-lagger-estonia-pa-is-215425/



Relaterade artiklar
Nya dyk på Estonia?
Filmer med dykningar på Estonia publicerade
Arkivfilm från vasas bärgning och dykningar på Estonia
Estonia granskas på nytt
Slutdykt vid Estonia?!

Taggar:  Juridik Estonia
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Hajar upptäcktes på rev i Öresund

2007-02-06
Hajar upptäcktes på rev i Öresund
Den småfläckiga rödhajen upptäcktes vid kommunens inventering av Grollegrund, ett rev utanför Domstens hamn en mil norr om Helsingborg. – Yrkesfiskare ..»
2007-02-05
Irländskt vikingaskepp funnet
Fartyget som uppskattas till 16 meter långt och 9 meter brett hittades i flodbädden under ett muddringsarbete. Fyndet betraktas av experter som "mycket ..»

Museiubåten U194 sjönk

2007-02-05
Museiubåten U194 sjönk
Enligt danska Kustbevakningen talar allt för att det rör sej om den museiubåt, U194, som legat för kaj i både Landskrona och Helsingborg - och som nu ..»

Dykförbudet på

2007-02-03
Dykförbudet på "Fu shan hai" hävt
I Maj 2003 kolliderade det 225 meter långa fartyget "Fu shan hai" med ett annat fartyg utanför Bornholm. Fartyget har sedan dess varit belagt med dykförbud ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »