Namn: Lösen:

JO-kritik klandrar landskapet för återkallat dyktillstånd

Publicerad den 18 november 2011  (Läst 2 834 gånger.)


Riksdagens biträdande justitieombudsman Jussi Pajuoja har fattat det tolv sidor långa beslutet om händelserna inför och under dykningen vid den sovjetiska ubåten S-2 i november 2010.

Ålandstidningen beskrev händelseförloppet i flera artiklar (se bakgrund). I korthet hade ålänningen Björn Rosenlöf, som arbetar som kammaråklagare i Sverige, tillsammans med andra dykare fått tillstånd av landskapsregeringen att fästa en minnestavla på ubåtsvraket. Men ett par dagar innan dykningen skulle ske beslutade landskapsregeringen att upphäva tillståndet.

Behövs samtycke
Enligt JO var upphävningen lagstridig.

Förvaltningslagen tillåter bara undanröjanden av felaktiga beslut under vissa förutsättningar. Ska beslutet ändras till någons nackdel måste den personen ge sitt samtyckte till det, om det inte är så att personen själv förorsakat ett uppenbart fel.

Se artikeln i sin helhet:
http://www.alandstidningen.ax/article.con?id=28894&iPage=1Relaterade artiklar
Förundersökning om dykbrott på S2
Polis och gränsbevakning försökte stoppa plakettfästning
Dykare vill fästa minnestavla på vraket efter ubåten S2

Taggar:  Ubåt S-2 Juridik
Linda Haglund
Linda Haglund

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2011-11-18
Regalskeppet Svärdets upptäckare kan polisanmälas
Vraket efter regalskeppet Svärdet ska ha hittats samtidigt som Richard Lundgren på Ocean Discovery fann vraket efter Mars. Det var uppgifter som lämnades ..»

Örlogsfartyget Svärdet funnet

2011-11-16
Örlogsfartyget Svärdet funnet
Det går bra för svenska vrakletare nu. Tidigare under hösten återfann "Mars" och nu talar mycket för att regalskeppet Svärdet har hittats utanför sydöstra ..»
2011-11-13
Diversnight 2011 avslutad
Efter att arrangörerna räknat ihop deltagarantalet så meddelas att man trots ett väldigt högt deltagande inte riktigt når upp till rekordåret 2009 då ..»
2011-11-06
Dykolycka med dödlig utgång i Sisjön, Mölndal
Mannen dök i Sisjön tillsammans med sin 30-årige son när han plötsligt försvann i vattnet. Räddningstjänst och polis kallades till platsen och efter att ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »