Namn: Lösen:

Jonna Bergström tog ett silver vid VM i UV-foto

Publicerad den 2 juni 2015  (Läst 3 067 gånger.)

Jonnas bild som gav silvermedalj
Jonnas bild som gav silvermedalj

Tävlingen hölls i Zeeland, där det råder mycket speciella förhållanden som gynnar dykning och undervattensfotografering. VM i UV-foto omfattar fem kategorier och bilderna tas på plats under fyra tävlingsdyk.

Jonna Bergström dök som vanligt tillsammans med sin parkamrat Ingvar Eliasson. Detta team har kammat hem åtskilliga segrar i UV-fotosammanhang genom åren. Jonna Bergström är för tillfället regerande svensk och nordisk mästare i i UV-foto. Dessutom blev Jonna, tillsammans med sin syster Tammy Bergström, under 2014 utsedd till Årets Naturfotograf 2013, och en fotoutställning med ett urval av deras bilder finns att se på Naturhistoriska Museet i Stockholm fram till och med 30 augusti 2015.

I årets VM i UV-foto deltog 36 fotografer från sammanlagt 20 länder. Jonna var den enda nordiska fotograf som tog medalj i någon kategori. Poängen från de fem kategorierna läggs samman för att utse en världsmästare. Världsmästartiteln gick till Damir Zurub fråm Kroatien, silver gick till Stephane Regnier från Frankrike och brons till José Antonio Garcia Garcia från Spanien.

UV-foto (undervattensfotografi) är en idrottsgren inom den svenska idrottsrörelsen. Organisatoriskt hör det till Svenska Sportdykarförbundet (SSDF) som ingår som ett specialförbund i Sveriges Riksidrottsförbund (RF). Internationella tävlingar arrangeras av Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques (CMAS), som bl a anordnar det officiella VM i UV-foto. Olika nationella medlemsorganisationer turas om att arrangera VM, som arrangeras vartannat år. Årets landslagsteam, bestående av Jonna Bergström med parkamrat Ingvar Eliasson och Tobias Dahlin med parkamrat Henrik Bengtsander, har hållit sig i topp i se Svenska och Nordiska mästerskapen under en följd av år nu. De representerade Sverige även vid VM i Turkiet 2011 och Kuba 2013.

Se länkar nedan för ytterligare information.

Vid tangentbordet
Ingvar Eliasson

Länkar:
Tävlingens officiella webbplats: http://www.netherlands2015.com/en-us/Home
VM:s sida på Facebook: http://www.facebook.com/netherlands2015?fref=ts
Pressmeddelande Årets Naturfotograf: http://www.naturvardsverket.se/Nyheter-och-pressmeddelanden/Arets-naturfotograf-utsedd/
Utställning ”I vått och torrt” på Naturhistoriska museet: http://www.nrm.se/besokmuseet/utstallningar/tillfalligutstallningivattochtorrt.9002694.html
Jonnas webbplats: http://www.laluna.se/Taggar:  UV-Foto
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2015-05-23
Dykare omkom på vraket Prosper
Det var under dykutfärd på fredagkvällen som den 54- årige mannen av någon anledning förlorade medvetandet. Övriga dykare lyckades få upp personen men ..»

Första dyket och identifieringen av U-78

2015-05-20
Första dyket och identifieringen av U-78
Nästan 100 år senare, 2014, upptäckte kabelbolaget JD-Contractor en oidentifierad U-båt. De filmade det med en ROV, men det var inte förrän våren 2015, ..»

SDHF och SSDF på Skärgårdsmässan

2015-05-20
SDHF och SSDF på Skärgårdsmässan
PRESSRELEASE Dykning med gammal och ny utrustning, lördag 23 maj och söndag 24 maj, kl. 11 - 16. SDHF visar tungdykning och Dyktankhuset. SSDF:s ..»

VIRGO – ett nytt torrhandsksystem

2015-05-13
VIRGO – ett nytt torrhandsksystem
PRESSRELEASE VIRGO är en vidareutveckling av Glove Lock QCP torrhandsksystem. Glove Lock QCP kan anslutas till Quick Cuff (modulärt system för byte av ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »