Namn: Lösen:

Kammaren som räddar liv

Publicerad den 10 juni 2002 

Tryckkammaren i Uddevalla är redo dygnet runt året om

För djupt vatten. För lång tid. Eller för snabb uppstigning. Dykarsjukan slår till. Då kan tryckkammaren på Uddevalla sjukhus vara det som räddar liv.

UDDEVALLA:

Det är nu, när sommaren faller över oss och det känns som om vi är ett land vid Medelhavet, som det händer.
- Många är ringrostiga när de gör sitt första dyk för säsongen. Då är riskerna som störst och det är då fel saker brukar inträffa, säger Lars Spetz som har ledningsansvaret för tryckkammaren i Uddevalla.
Förra året ökade antalet dykolyckor i Bohuslän efter att ha legat på en mycket låg nivå ett par år.
- En av orsakerna är att vi börjat få helt nya kategorier av dykare, säger Lars Spetz.
Mest orolig är han för 40-talisterna som vill ut på äventyr och har råd att pröva nya saker i livet.
- Tyvärr har de ofta väldigt dålig kontroll på hur det står till med den egna hälsan. De kanske har lite ont av kärlkramp, kanske har de en avvaktande hjärtinfarkt. Många har dåliga lungor, utan att egentligen veta om det.
Det gäller att känna sin kropp och de fysiska förutsättningarna väl innan man överhuvudtaget ger sig i kast med att sportdyka.
Främsta hjälpen för att undvika så kallad dykarsjuka är en tabell som sportdykare får lära sig att använda. Med tabellen kan man snabbt se hur det djup och den tid man varit på ett visst djup har påverkat kroppen.
En dykare andas vanlig luft. I luften finns kväve. När man andas under tryck ansamlas kväve i kroppen. Blir det för mycket kväve eller om dykaren går så snabbt upp till ytan att han eller hon inte hinner andas ut kvävet på vägen upp uppstår problem.
- Det är många dykare som ringer till oss för att de känner stickningar i armar och ben eller känner att fingrar domnar efter ett dyk. Då tar vi hit dem på observation och ber dem stanna så nära Uddevalla att de kan komma hit inom en timme om symtomen blir värre, säger Lars Spetz.
- De tabeller som används vid en dykning utgår från en ung och vältränad man. En medelålders person som följer tabellen kan trots allt få skador därför att den inte klarar vattentrycket lika bra, säger Lars Spetz.
Numera behöver en sportdykare inte själv räkna ut den tid som finns kvar att dyka innan det uppstår risker. Med en dykdator, stor som en klocka, som bärs på armen kan dykaren direkt se hur djupt han varit, under vilken tid och tiden som återstår.
- Vi har haft flera sportdykare som följt anvisningarna på dykdatorn till punkt och pricka men ändå fått problem med för stora halter av kväve i blodet. Tyvärr har dykdatorerna mindre marginaler än de gamla tabellerna. Det kan vara en av orsakerna till att vi fått fler som behövt hjälp i tryckkammaren.
Den som drabbats av dykarsjuka och har så mycket kväve kvar i kroppen att det kan ge neurologiska skador måste snabbt utsättas för tryck igen. Och då gäller tryckkammaren på Uddevalla sjukhus.
- Skadorna kan lindras också genom att dykaren så snabbt som möjligt får andas bara syrgas. Den möjligheten finns också i våra ambulanser.
Väl på plats i tryckkammaren förs dykaren tillbaka till ett tryck som motsvarar 18 meters djup i vattnet. Samtidigt får patienten andas ren syrgas i en mask. Minst fyra timmar och 45 minuter måste dykaren vara kvar i tryckkammaren därefter görs en långsam "uppstigning" till normalt tryck.
Det är trångt i tryckkammaren och timmarna därinne kan bli mycket långa.
- Trots att det är litet så kan vi ge all den akuthjälp som vi kan på en vanlig intensivvårdsplats. När en patient ska vara i tryckkammaren så måste en sjuksköterska vara med, säger Björn Skår, sektionsansvarig sjuksköterska.
Tryckkammaren i Uddevalla är ett arv från marinen. Det var där tryckkamrarna först togs i bruk för att försöka rädda livet på dykare som visserligen var mer lämpade för dykandet men som dök under betydligt tuffare förhållanden än vad en sportdykare någonsin bör göra.
Numera är det sällan dykare som ligger i tryckkammaren. Förra året var det bara 34 patienter av totalt 174 som hade problem med dykarsjuka.
- Vårt stora arbete i dag består i att hjälpa människor med sårbehandling, säger Björn Skår.
Ett svårläkt sår läker snabbare och lättare om det finns mycket syre i blodet vid såret.
- Patienter som har svårt att få sår att läka trots att man gjort allt annat rätt kan få möjligheten att behandlas i tryckkammaren, säger Lars Spetz.
I 90 minuter får patienterna vara i tryckkammaren i ett tryck som motsvarar 15 meter under vattnet. Samtidigt får de andas ren syrgas.
- Vi har haft ett mycket gott resultat bland de patienter som valts ut till behandling i tryckkammaren, säger Lars Spetz.
ÅSE ANDERSSON
0303-141 26 ase.andersson@gp.se

Källa: GP - http://www2.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=132&a=90857Taggar:  Tryckkammare
Henrik Röste
Henrik Röste

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2002-06-05
Dykare antastade av delfin i England
STORBRITANNIEN Nu varnas badare vid Englands kanalkust för en flasknosdelfin som inte fått utlopp för sina sexuella lustar. Djuret, med smeknamnet George, ..»
2002-06-03
Sensationellt vrakfynd i Öresund!
Ett stort, tungt bestyckat och flera hundra år gammalt krigsfartyg har hittats på havsbottnen mitt ute i Öresund. Hittills har man hittat sexton stora ..»
2002-05-30
Döda sälar längs svenska västkusten
Den dödliga epidemi som drabbat knubbsälarna i danska Kattegatt tycks ha nått Sverige. På onsdagen inrapporterades döda sälar från hela den svenska ..»
2002-05-23
Kvinna omkom efter dykolycka
Den 30-åriga kvinna från Stockholm som skadades vid en dykolycka utanför Smögen för en knapp månad sedan har avlidit. Vid olyckan kom kvinnan upp till ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »