Namn: Lösen:

Kärnreaktorer på havets botten

Publicerad den 31 januari 2011  (Läst 4 304 gånger.)Det är framförallt kylningen som man nu anger som skäl för att placera kärnkraftverk på havets i ett projekt som kallas FlexBlue och drivs i Frankrike. Men även byggkostnad och risken för terroristattacker och naturkatastrofer förs fram. Självklart finns även problemet med att ingen vill bo bredvid ett kärnkraftverk med i bilden.
Tanken är att man skall placera kärnkraftverk på 50-250 MW (Forsmark har 3157 MW som jämförelse) byggda i 100 m långa tuber med en diameter på 12 m stående på havsbotten på 60-100 m djup några kilometer utanför kusten. För att underlätta installation så kommer även verket vara självgående under vattnet med hjälp av propellrar, för att själv lägga sig på rätt plats och därmed slippa stora maskiner som hanterar anläggningen.

Den första prototypen kan byggas redan 2013, och kan då placeras på havsbotten 2016 för att inleda fleråriga testerna med systemet.
Projektet drivs av franska marinförsvarsföretaget DCNS som har 40 års erfarenhet av att bygga kärnkraftsdriva ubåtar. DCNS driver projektet i samarbete med energiföretaget Areva, elbolaget EDF och den franska atomenergikommissionen CEA.

Även Ryssland tittar på att bygga kärnkraftverk till havs, dock flytande på ytan, men åter igen baserat på erfarenheter från atomdrivna ubåtar.

Läs mer:
http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/karnkraft/article3081312.ece
http://www.crazyengineers.com/flexblue-the-off-shore-nuclear-reactor
http://en.dcnsgroup.com/presse/dcns-va-realiser-avec-areva-le-cea-et-edf-les-etudes-de-validation-de-son-concept-innovant-flexblue-2/
http://www.pennenergy.com/index/power/display/1516552598/articles/pennenergy/power/nuclear/2011/january/french-dcns_to_develop.html
http://nuclear-news.net/2011/01/26/frances-areva-has-dangerous-plan-for-undersea-nuclear-plant-at-cherbourg
http://www.helium.com/items/2074270-flexblueTaggar:  Teknik Exploatering
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Vraket vid Grand hotell är daterat

2011-01-29
Vraket vid Grand hotell är daterat
I samband med att fyndet gjordes togs prover för årsringsdatering. Nu är analyserna från vraket klara och de är häpnadsväckande. Virket från vraket är ..»
2011-01-28
Hajar invaderar Öresund
Det är det relativt varma bottenvattnet som lockar bland andra haj till havet runt nordöstra Själland. Det handlar främst om pigghaj, gråhaj, stjärnhaj ..»
2011-01-27
Syresättning i Byfjorden lyckad
Det är Göteborgs universitet som driver projektet med att pumpa ner syrerikt ytvatten ner till 25 m djup i Byfjorden utanför Uddevalla. Redan nu ser man ..»

GPS och höjdmätare i ny tålig Panasonic

2011-01-27
GPS och höjdmätare i ny tålig Panasonic
Utöver vattentåligheten till 12 meters djup anger Panasonic även att FT3 ska klara fall från 2 meters höjd, vara dammtålig och ge full funktionalitet ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »