Namn: Lösen:

Oväntat möte i vattnet utanför Älgön

Publicerad den 12 augusti 2009  (Läst 4 754 gånger.)


- Vi trodde det var en haj eller en tumlare, så vi vände båten och tog en närmare titt, berättar han.

Men till hans stora förvåning, och säkert många andras också, visade det sig vara en klumpfisk ,som simmade omkring och solade sig på norrsidan av Älgön utanför Rörtången i Kode, strax norr om Kungälv.


Läs vidare :http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=669&a=509891

Fakta om klumpfisk
Klumpfisk eller solfisk, även simmande huvudet, Mola mola, en stor och långsam fiskart med säregen kroppsform.

Kroppen är mycket hög och kort, upp till 3,5 meter lång och vägande över 2300 kg. Rygg- och analfenorna formar utdragna roderlika ytor. Stjärtfenan har ingen smal bas utan utgår direkt från kroppen i linje med bakkanten på rygg- och analfenorna. Munnen är liten. Bröstfenan är liten. Bukfenor saknas. Huden är fint skrovlig. Färgen är gråbrun men kan snabbt växla mellan olika nyanser. Fisken är pelagisk. Födan utgörs av ryggradslösa djur, bland annat maneter, men också växter och småfisk.

Klumpfisken avger vid leken enorma mängder rom, upp till 300 miljoner romkorn, vilket kan vara den största mängden ägg hos något ryggradsdjur. Fortplantningen är i stort sett okänd, men larver (5 mm stora) har hittats vid Floridas kust.

Det alternativa namnet solfisk vilket också är artens namn på åtskilliga andra språk kommer av fiskens vana att vid lugnt väder ligga på sidan i ytan, ofta med fenorna lättjefullt viftande i luften. Vid snabbare förflyttning i ytskiktet simmar klumpfisken ofta med ryggfenan stickande upp ovanför vattenytan på ett sätt som påminner om en haj men som lätt skiljs därifrån.
Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/KlumpfiskTaggar:  Marinbiologi
Tomas Solver
Tomas Solver

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2009-08-07
Guld bärgat från "Polar Mist"
Det var i januari i år som ”Polar Mist” gick till botten i det förrädiska sundet mellan Eldslandet och chilenska fastlandet. Fartyget hade då övergivits ..»
2009-08-03
Knivhotad för dykutrustning
På måndagsmorgonen blev en man i Brastad utanför Lysekil knivhotad efter det att han försökt ta tillbaka den dykutrustning han en kort stund tidigare ..»

Nytt intakt 1600-tals vrak funnet i Stockholm

2009-08-03
Nytt intakt 1600-tals vrak funnet i Stockholm
De två vrakletarna Anders Backström och Markus Hårde var egentligen på jakt efter "M/S Alma", ett stålvrak från förra seklet, men när man en månad efter ..»

Sex saknas efter fartygsolycka

2009-07-31
Sex saknas efter fartygsolycka
Larmet kom in till Sjöräddningscentralen vid 6-tiden på fredagsmorgonen. Nödanropet kom via satellit från den norska lastfartyget Langeland. Fartyget, ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »