Namn: Lösen:

Kommuner saknar räddningsdykare

Publicerad den 18 augusti 2008  (Läst 2 749 gånger.)

Foto: Andréas Olofsson
Foto: Andréas Olofsson

Höga kostnader och få drunkningstillbud anges som skäl. Rättvik är en av få kommuner som har räddningsdykare i beredskap dygnet runt. Det är en självklarhet anser räddningschefen Rune Daniels.

– Hoppet är ju det sista som överger människan och då tycker jag att man ska ha möjlighet att erbjuda dykare som kan gå ner, Rune Daniels.

På 60- och 70 talet var det vanligt att räddningstjänsterna hade dykare men när lagen ändrades och det ställdes högre krav på dykarna bland annat att de skulle ha yrkesdykarlicens försvann verksamheten och har aldrig upptagits sen dess.

Rättviks kommun med 11 000 valde att behålla sina räddningsdykare som idag kostar idag runt 200 000 kronor per år.

Umeå kommun däremot med tio gånger så många invånare och med en stor älv som delar staden har inga räddningsdykare. Brandchefen Lars Tapani säger att det är en prioriteringsfråga när kommunen tillsammans med räddningstjänsten bestämmer hur pengarna ska användas. Konsekvenserna blir att alla räddningsuppdrag inte kan göras

Men att utbilda rökdykare till räddningsdykare har många fördelar, säger Rune Daniels i Rättvik.

Läs vidare på:
http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=2242876

Text och källa: sr.se

Diskutera:
https://www.dykarna.nu/forum/kommuner-saknar-raddningsdykare-274237/Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Dalarövrak undersöks på nytt

2008-08-17
Dalarövrak undersöks på nytt
Arbetet är ett led i planeringen av en dykpark i det mycket vrakrika Dalaröområdet. Många av lämningarna är unika och samtidigt väldigt sköra. Undersökningarna ..»

Esbjörn Svenssons utredning avslutad

2008-08-17
Esbjörn Svenssons utredning avslutad
Därmed kommer inte dykinstruktören att åtalas för vållande till annans död. -Han tycks ha följt regelboken, säger kriminalinspektör Björn Eriksson till ..»

Oxygène öppnar dykcenter på The Manta Resort på Pemba Island

2008-08-14
Oxygène öppnar dykcenter på The Manta Resort på Pemba Island
- Pemba har länge varit berömda för sin fantastiska dykning och det känns oerhört inspirerande att öppna upp portarna för fler dykentusiaster att upptäcka ..»
2008-08-13
Havens jättar på väg tillbaka
Rapporten, som presenterades på tisdagen, har tagits fram av forskare och andra experter inom Internationella naturvårdsunionen (IUCN). Den ger en blandad ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »