Namn: Lösen:

"Dykföretagens säkerhetsarbete måste förbättras"

Publicerad den 12 februari 2009  (Läst 2 548 gånger.)


Konsumentverket granskar dykbranschen i ett treårigt projekt som inleddes 2007. Efter sex dödsolyckor i Sverige mellan maj och augusti förra året utökades projektet.

Under hösten 2008 genomförde Konsumentverket en marknadskontroll hos 15 dykföretag och två dykklubbar. Kontrollen visar på brister i det viktiga förebyggande säkerhetsarbetet.

Företagen själva bedömer att de har tillräckliga och goda säkerhetsrutiner. Men marknadskontrollen visar på stora skillnader hos dykföretagen när det gäller förebyggande säkerhetsrutiner. Flera företag saknar skriftlig dokumentation av både sina rutiner och av den service de gör på dykutrustningen.

- Det är anmärkningsvärt att det är så stora skillnader på hur företagen arbetar med säkerhet. Tolkningen av de säkerhetskrav som finns i standarder inom dykområdet varierar från företag till företag. Det krävs ett tydliggörande, säger Maria Lindstedt, projektledare på Konsumentverket.

Konsumentverket reagerar också på att många granskade dykföretag låter sina elever fylla i ett kontraktsliknande formulär som ger sken av att företagen friskrivs från ansvar i samband med olyckor och dödsfall. Men företagen är ansvariga för säkerheten och eventuella säkerhetsbrister. Formulären har därför ingen juridisk betydelse. Däremot vilseleder det konsumenter, instruktörer och företagen om vem som är ansvarig. Konsumentverket förväntar sig att företagen slutar använda formulär av den här typen. Annars kommer verket att vidta åtgärder.

Konsumentverket samarbetar med dykbranschen för att förbättra säkerheten. I samband med ett branschmöte i Karlstad under förra veckan inleddes arbetet med att ta fram en gemensam branschöverenskommelse med tydliga riktlinjer för säker fritidsdykning.

Ladda hem marknadskontrollen
http://www.konsumentverket.se/Documents/rapporter/2009/2009_1_MK_dykning.pdfDenna artikel diskuteras i
forumet

Relaterade artiklar
Konsumentverket varnar för "Aquatec Innovator"
Konsumentverket stoppar farlig dykluft
Dykeribranschens säkerhet granskas
Fem av 20 dykföretag klarar inte kraven

Taggar:  Konsumentverket Dyksäkerhet
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2009-02-12
Titanics vrak i "Google Ocean"
Den nya versionen av Google Earth har en ny funktion som är döpt till ”Ocean”. Där visas 3d-vyer av havsbottnen som kompletterats med mängder av fotografier ..»

Provdyk Inspiration/Evolution- Rebreathers i Stockholm

2009-02-11
Provdyk Inspiration/Evolution- Rebreathers i Stockholm
Den 7-8e Mars annordnar "Dive Sweden" prova-på dyk med Rebreather i företagets egna bassäng på Sveavägen i Stockholm. Ansvarig för dyken är Rasmus Ravnsborg ..»

Hajattack mitt i Sydneys hamn

2009-02-11
Hajattack mitt i Sydneys hamn
Den 31-årige dykaren Paul Degelder miste en hand och fick omfattande skador i ena benet när han oväntat attackerades av hajen. Marinkårssoldaterna övade ..»

Hittelön för humrar

2009-02-09
Hittelön för humrar
Det är tillåtet att importera levande amerikansk hummer, men det är inte tillåtet att låta dem smita ut i svenska vatten. Så har ändå skett, särskilt ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »