Namn: Lösen:

Konsumentverket stoppar farlig dykluft

Publicerad den 15 juli 2008  (Läst 4 449 gånger.)

Förbudet är en följd av Konsumentverkets treåriga projekt som syftar till att minska antalet incidenter och dödsfall inom fritidsdykningen. I genomsnitt inträffar det fyra dödsolyckor kopplade till fritidsdykning årligen i Sverige. Projektet inleddes under 2007 och består av tre delprojekt. Det första delprojektet var en marknadskontroll av andningsluft för dykning.

Under hösten 2007 genomfördes ett tjugotal tillsynsbesök hos dykföretag för att kontrollera den andningsluft de erbjuder till konsumenter. Fem av företagen uppfyllde inte de krav som ställs på andningsluft. Fyra av dessa företag har sedan dess vidtagit nödvändiga åtgärder för att förbättra luftkvaliteten. Det femte företaget är Stockholms Dykcenter.

I luftblandning tagen från en stationär kompressor i företagets lokal på Barnhusgatan i Stockholm har vid tre tillfällen - oktober 2007, februari 2008 och juni 2008 - för höga halter av koldioxid i andningsluften uppmätts. Därför har nu Konsumentverket utfärdat ett föreläggande som förbjuder företaget att tillhandahålla luft från den stationära kompressorn till dess företaget visat att luften uppfyller gällande krav. Förbudet är förenat med ett vite på 100 000 kronor.

Konsumentverkets dykprojekt, som sker i samarbete med dykbranschen, handlar under 2008 om personlig skyddsutrustning. Konsumentverket kommer att genomföra en marknadskontroll under året, där både skyddsutrustning och de rutiner som används för att sköta och underhålla utrustningen kommer att granskas.

Se: http://www.konsumentverket.se/mallar/sv/pressmeddelande.asp?lngArticleId=5891&lngCategoryId=509

Diskutera: https://www.dykarna.nu/forum/stockholm-dykcenter-forbjuds-salja-luft-269371/Relaterade artiklar
"Dykföretagens säkerhetsarbete måste förbättras"
Dykeribranschens säkerhet granskas
Dålig luft dödade rysk dykare på Maldiverna

Taggar:  Stockholms Dykcenter Konsumentverket Dyksäkerhet Andningsgas
Linda Haglund
Linda Haglund

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Snorklingsled i Blekinge, första i Sverige!

2008-07-08
Snorklingsled i Blekinge, första i Sverige!
Snorklingsleden är en ”undervattensstig” med informationsplattor på botten som kan läsas från ytan. Det är även möjligt att fridyka för den som vill ta ..»

Dansk ubåt

2008-07-07
Dansk ubåt
Läs vidare i den danska tidningen ingeniøren: http://ing.dk/artikel/89591..»
2008-07-04
Vigselring kastades tillbaka
På torsdagseftermiddagen körde Anders Bursvik, ägare av Aquarius Dykcenter, ut Rolf och Birgitta Kling tillsammans med dottern Ida med dykbåten till Fjordskär ..»

Ny researrangör för dykare.

2008-07-03
Ny researrangör för dykare.
Saxat från hemsidan : "Nu öppnar PH Travel, dykresor för dig som söker äventyr eller lite mer personliga resor. Vår värld har mycket att erbjuda ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »