Namn: Lösen:

Kopparlast hittat i vrak

Publicerad den 2 september 2009  (Läst 3 538 gånger.)

Enligt Jan Öijeberg, marinarkeolog på Malmö museer, har "kopparvraket" varit känt i sportdykarkretsar under nära 15 års tid.
Men några arkeologiska undersökningar har inte gjorts av vraket som ligger på 42 meter djup, ungefär tio kilometer söder om Trelleborg.

I slutet av förra veckan gjordes inledande dykningar på vraket och Jan Öijeberg konstaterar att resultatet blev smått sensationellt.
I lasten hittades ett 50-tal runda kopparskivor av varierande storlek.
Troligen rör det sig om ett exportfartyg med en kopparlast som efter resan skulle smältas ned och förvandlas till bruksföremål.
– Att sådana mängder var kvar är väldigt överraskande. Vi har hört historier och rykten om omfattande plundring av vraket och trodde att allt var borta, säger Jan Öijeberg.

Vid dykningarna togs träprover som ska analyseras för att avgöra hur gammalt fartyget är och kanske var det har byggts.
Eftersom tekniken för kopparbehandling var likartad från medeltiden fram till 1800-talet är fartygets ålder svår av bedöma utan analyser, säger Öijeberg.
– Men träprovernas utseende tyder om att det rör sig om ett äldre fartyg.
1969 upptäcktes vraket av ett handelsfartyg lastat med kopparskivor i havet utanför Gdansk i norra Polen, en unik upptäckt. Dendrokronologiska prover avslöjade att skeppet byggts någon gång mellan 1390 och 1430 och hade 40-60 år på nacken då det sjönk.

Redan i nästa vecka väntar sig Jan Öijeberg få svar på hur gammalt vraket utanför Trelleborg är.
Marinarkeologerna hoppas också få plocka upp en av kopparskivorna ur havet där de vilat i hundratals år.
Efter analyser av lasten och skrovet hoppas de kunna pussla ihop historien kring fartyget, dess ålder och var det blev byggt.
– Helt klart finns ett stort industrihistoriskt värde.

Mats KlingenKälla: Skånska Dagbladet
Länk till källan http://www.skd.se/article/20090902/NYHETER/780187773/1057/*/TRELLEBORG/kopparlast-hittat-i-vrakTaggar:  Vrakfynd Marinarkeologi
Anders Ståhl
Anders Ståhl

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Mundogas bärgas ej

2009-09-02
Mundogas bärgas ej
Vraket efter Mundogas, lastat med 2 000 ton flytande ammoniak, ligger på 60 meters djup mellan Gräsö och Grundkallen i Ålands hav. De senaste åren har ..»

Ögonkoraller har planterats ut på ett rev i blivande nationalparken Kosterhavet

2009-09-02
Ögonkoraller har planterats ut på ett rev i blivande nationalparken Kosterhavet
– Ett sätt att snabba på en återhämtning som annars kan ta hundratals år, säger Tomas Lundälv, marinbiolog på Tjärnö och bosatt utanför Grebbestad. Försöket ..»
2009-08-31
Nya ISO-normer för dykbranchen
Den första (ISO 11121:2009) gäller nybörjarkurser för elever helt utan dykerfarenhet. Den andra (ISO 11107:2009) anger normerna vid användandet av syreberikad ..»

Fortsatt undersökning vid Galtströms bruk

2009-08-27
Fortsatt undersökning vid Galtströms bruk
Under försommaren inledde Marinarkeologiska Sällskapet (MAS) inventeringsundersökningar i vattnen utanför det gamla järnbruket i Njurunda, strax söder ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »