Namn: Lösen:

Kostervraket identifierat!

Publicerad den 23 januari 2021  (Läst 1 753 gånger.)


Kostervraket fick sitt namn när hon upptäcktes av minröjaren Koster 1995, och har besökts av många sportdykare under åren. Ett kärt vrak, vilandes på ca 35 meters djup har man kunnat beskåda kritpipor, jungfruar och mycket mer. Men hennes identitet har varit okänd.

Det man vetat om Kostervraket är att hon är av typen galeas, från 1700-talet och hon är byggd av trä ursprungen från Tyskland och/eller Danmark.

Allting med Kostervraket, skeppstyp, tid och destination har stämt överens med Concordia och marinarkeologerna har på senare tid haft sina misstankar, men nu har den sista pusselbiten hittats. Hennes last!

Den 20 september 2019 gjordes nya dykningar där prover av hennes last togs för DNA-analys och skickades Stockholms Universitet. Man har nu konstaterat att både typ av frö och mängd av frö stämmer till stor del överens med Concordias lastlista.

Därmed är slutsatsen att Kostervraket med mycket stor sannolikhet är 1700-tals galeasen Concordia.


Rapporten: https://www.vrakmuseum.se/globalassets/rapporter/2020/vrak_2020-3_kostervraket-web.pdf

Dykplats: https://www.dykarna.nu/dykplatser/kostervraket-987.htmlTaggar:  Vrakmuseum Vrak Sjöhistoriska Museet Marinarkeologi
Anneli Sara Banderby
Anneli Sara Banderby

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Boot 2021 ställs in

2021-01-22
Boot 2021 ställs in
Boot Düsseldorf är en av europas ledande mässor när det kommer till båtar, vattenaktiviteter och dykning. Varje år lockar mässan hundratusentals besökare ..»

The Aquanaut - En illustrerad bok om undervattensvärlden!

2021-01-21
The Aquanaut - En illustrerad bok om undervattensvärlden!
Boken, skriven av den berömda grottutforskaren och undervattensfotografen Jill Heinerth, handlar om en liten flicka som känner sig för ung, liten och ..»

Diving Deep: The Life and Times of Mike deGruy

2021-01-20
Diving Deep: The Life and Times of Mike deGruy
Mike deGruy var en amerikansk filmskapare som specialiserat sig på undervattensfilm och som ägnade större delen av sitt liv till att dokumentera och filma ..»

The Fundamentals of Better Diving - i ny upplaga

2021-01-16
The Fundamentals of Better Diving - i ny upplaga
När begreppet Doing It Right myntades gick diskussionerna heta i forumet och åsikterna kring om man på amerikanskt maner kunde säga att "det här är rätt ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »