Namn: Lösen:

Kustbevakningen beställer dyksystem

Publicerad den 26 februari 2008  (Läst 3 979 gånger.)

Två SLT 60 dykare från försvaret. Foto: Försvarsmakten
Två SLT 60 dykare från försvaret. Foto: Försvarsmakten

- Det är enbart positivt. Det är bra om vi kan anskaffa dykerisystem åt flera myndigheter och ha överblicken inom det här området. FMVs mål är att bredda verksamheten med flera kunder och utnyttja kompetensen mer, säger Hans Gummesson, produktledare Dykerisystem.
Det är ett komplett behovsstyrt hjälmdyksystem med all utrustning som krävs både över och under ytan, såväl dykarens utrustning som gasförsörjning, kommunikation och övervakning från ytan. Levererande företag är HYTECH BV (Hyperbaric Technology) i Holland. Leveranskontrollen är planerad till augusti 2008 i Holland.

Det som kommer att skilja de två olika beställningarna åt är att KBV får sin utrustning märkt med Swedish Coastguard. I dag är två dykare i KBV utbildade på hjälmdyksystemet av Försvarsmaktens dykarskola (FM DykS). På sikt ska en hjälmdykargrupp på tolv personer bildas inom KBV.
- Vi hoppas på ett fortsatt samarbete med framtida beställningar av dykerisystem antingen som separata upphandlingar direkt eller som option till Kustbevakningen vid anskaffningar till Försvarsmakten, säger Hans Gummesson.

Försvarsmakten har dykare inom olika arbetsområden, allt ifrån attackdykare till arbetsdykare. Kustbevakningen har dykare med i huvudsak tre uppgifter – eftersök, dokumentering och bärgning. I och med det nya hjälmdyksystemet får KBV utökade möjligheter samt en bättre arbetsmiljö under vattenytan.

Fler nyheter från tidningen DYK hittar du på
http://www.dyk.netRelaterade artiklar
Kustbevakningens flygplan störtade i havet
Kustbevakningen kollade dykare vid Digerhuvud
Kustbevakningen rensar "Harm" på olja

Taggar:  Kustbevakningen
Av: Micke Tilja
Tipsa en vän
Translate    
« Tillbaka         


Tidigare nyheter

Dykare fann senapsgas

2008-02-25
Dykare fann senapsgas
Vakthavande befäl Lasse Jonsson vid kustbevakningen i Göteborg berättar att man sent på lördagskvällen fick larm från en enskild dykkunnig person på Fotö ..»

Skräckbilderna av svenska vatten

2008-02-25
Skräckbilderna av svenska vatten
20.000 ton plast dumpas i svenska hav varje år och dödar tusentals djur varje år. Plasten kan även vara skadlig för människor då plasten i vissa fall ..»

Charternyheter med smak av dykning

2008-02-25
Charternyheter med smak av dykning
- Vi är väldigt glada att kunna öppna Jordanien som charterresmål. Det är ett otroligt vackert och intressant land med mycket att erbjuda både i ren njutning ..»

Nytt material kan göra självlagande dykdräkt möjlig

2008-02-24
Nytt material kan göra självlagande dykdräkt möjlig
Visst låter det som en fantasi – ett gummiliknande töjbart material som lagar sig självt i rumstemperatur och är enkelt att tillverka – men det är precis ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »