Namn: Lösen:

Kustbevakningens flygplan störtade i havet

Publicerad den 26 oktober 2006  (Läst 3 824 gånger.)

Det kraschade flygplanet hittat
Av Yvonne Johansson, Kenan Habul, Tommy Lindstedt
Senast uppdaterad 26 oktober 2006 15:14

Ett av kustbevakningens flygplan störtade i Falsterbokanalen klockan halv två på torsdagseftermiddagen. Planet förlorade en vinge och störtade rakt ner i kanalbassängen. Fyra passagerare ska ha funnits ombord på planet. Strax före klockan tre lokaliserades två kroppar i vattnet och strax efter tre hade dykare hittat flygplanet, med de två återstående passagerarna.
- Jag trodde att planet skulle hälsa när det vickade så kraftigt, säger Rolf Moritz, som var i hamnen för att se till sin båt.

- Allt pekar på att fyra personer från kustbevakningen fanns ombord, säger Eva Ljungkvist, vakthavande brandingenjör.

Hon känner inte till om kraschen föregåtts av något larm eller vad för uppdrag planet var ute på, bara att det rör sig om fyra erfarna besättnigsmän.

Så här ser kustbevakningens flygplan ut. Foto: KustbevakningenHaverikommissionen berättar att flygplanet ligger på sex meters djup. Flygplansmodellen är en Casa 212 från Skavsta. Det var en privatperson som larmade räddningen klockan 13.27. Planet är ett bevakningsplan med fyra ombord. Planet har störtat i kanalens norra del, mellan pirarna på västra sidan av kanalen bara en liten bit från land.

Tre dykarteam, sex ambulanser och nio polisteam finns på plats på torsdagseftermiddagen. Sjöräddningen är ute i båt med läkare. Tre dykargrupper gick ner för att söka efter vraket. Strax före klockan tre lokaliserades två kroppar i vattnet och strax efter tre hade dykare hittat flygplanet, med de två återstående passagerarna.

Tre helikoptrar från Sverige och Danmark cirkulerar över platsen vid halvtretiden på eftermiddagen. Två fartyg från kustbevakningen söker i området och har placerat ut småbåtar i kanalen. Man har hittat vrakdelar samt väskor som tillhör personerna på planet. Området är avspärrat av räddningstjänsten för att slippa nyfikna i området.

Rolf Moritz var på plats under eftermiddagen för att titta till sin båt inför stormen, när han såg kustbevakningens plan flyga längs med kanalen norrut.

- Planet vickade med vingarna som om det skulle hälsa på kontrolltornet. Det körde ut över Öresund och vände sedan tillbaka mot land igen. Sedan förlorade jag det ur sikte en stund medan det flög mot Östersjösidan. När det kom tillbaka igen flög det mycket lågt och vickade väldigt kraftigt med vingarna, jag skulle tro att det vickade nästan i 45 graders vinkel. Då small ena vingen av och någon sekund senare dök planet med nosen rakt ner i kanalbassängen. Det var en fruktansvärd smäll!

Johan Christoffersson, 18 år, var på väg till skolan och körde med sin bil över bron då han hörde ett dånande ljud.

- Jag såg inte att det brann eller så, utan bara en kraftig smäll innan jag såg vingen gå i vattnet, säger han till Sydsvenskans Kenan Habul.

Birgitta Jacobsen. Foto: Patrick PerssonBirgitta Jacobsen jobbar på Turistbyrån i Höllviken och hade precis varit nere på Lotsvillans vandrarhem och var på väg längs Kanalvägen som löper längs med kanalen.

- Jag såg flygplanet komma "vickande" fram på låg höjd, ungefär 50 meter upp. Det försvann upp över bron och när jag kom upp på bron vickade det ännu mer och var bara 10-15 meter över vattnet när det tappade ena vingen och omedelbart störtade i vattnet.

Källa: http://sydsvenskan.se/skane/vellinge/article192206.eceRelaterade artiklar
Kanadensisk helikopter störtade utanför Anholt.

Taggar:  Kustbevakningen
Linda Haglund
Linda Haglund

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2006-10-24
Stridsbåt sjönk utanför Utö, Stockholm
Under nattövningen i Stockholms skärgård tog stridsbåten in vatten och sjönk. De 16 värnpliktiga tvingades kasta sig ner i det kalla vattnet. – ..»
2006-10-21
Valar slog nytt djupdyksrekord.
Simmade 1,9 kilometer rakt ner - höll andan i 85 minuter. Artikel: http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,913998,00.html Diskutera: ..»
2006-10-19
Swedish Divers försatta i konkurs
Swedish Divers Co AB Organisationsnummer: 556190-3211 Konkursdatum: 2006-09-20 Konkursförvaltare: Advokatfirman Lindahl HB Tingsrätt: Göteborgs ..»
2006-10-19
Sportbladet testade UV-poker i st Vika
Peter tittar på sina kort och knackar ett par gånger i bordet. Han checkar. Sedan tömmer han masken. Undervattenspoker är bokstavligen att ta pokern till ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »