Namn: Lösen:

Lagring av koldioxid under Östersjön

Publicerad den 16 februari 2011  (Läst 4 006 gånger.)


Lilla: en CO2-molekyls struktur. <br>Stora: Området i Östersjön.
Lilla: en CO2-molekyls struktur.
Stora: Området i Östersjön.

Sveriges Geologiska Undersökning (GSU) har undersökt data från hela Sverige för att hitta en plats lämplig för lagring av koldioxid. Man har bara hittat ett ställe som är lämpligt, och det är ett område som består av den kambriska sandstensakvifären i södra Östersjön, där det svenska prospekteringsbolaget Opab provborrade på 70- & 80-talet. Området ligger rakt öster om Öland och SV och Gotland. Det fanns även ett område i Skåne som kunde vara lämpligt, men då finns juridiska hinder.

Området i Östersjön uppfyller alla de kriterier som man satt upp:
1 - Den geologiska formationen är tillräckligt tjock och ligger tillräckligt djupt så att koldioxiden förblir flytande (minst 800 meter under havsbotten).
2 - Berggrunden är tillräckligt porös för att ta emot koldioxiden och även så att koldioxiden kan flyta ut mellan olika hålrum.
3 - Det finns en tät bergart (skiffer) ovanför som kan fungera som lock.

Målsättningen är att industrin skall avskilja koldioxiden i sina tillverkningsprocesser och deponera den i marken för att undvika utsläpp. Därigenom så kan man dessutom sälja utsläppsrätter som man fått av EU.

Läs mer:
http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3092476.ece
http://www.sgu.se/sgu/sv/samhalle/energi-klimat/koldioxidlagring.htmlTaggar:  Östersjön Miljö
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Öl som bärgades på Åland kan bryggas igen

2011-02-16
Öl som bärgades på Åland kan bryggas igen
När lasten från det så kallade champagnevraket på Åland bärgades i somras så bärgades 168 champagneflaskor som fick stor uppmärksamhet, men man bärgade ..»
2011-02-10
Vrak i Narvik töms på olja
Tre skepp från andra världskriget som legat på havets botten i mer än sjuttio år kommer att saneras från olja i sommar. Brittiska tankfartyget "Boardale" ..»
2011-02-07
Två dykare till tryckkammare efter dyk i Tuna Hästberg
Under Lördagen genomförde två dykare ett djupdyk till 114 meter i Tuna Hästbergs gruva. Dyket genomfördes utan problem men senare på kvällen fick de båda ..»

Sjöhistoriska isdyker på Älgövraket

2011-02-04
Sjöhistoriska isdyker på Älgövraket
Marinarkeologerna på Sjöhistoriska Museet har nyttjat vintern för att isdyka på det medeltidsvrak som hittades i juli 2010 vid undersökningar inför en ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »