Namn: Lösen:

Nytt intakt 1600-tals vrak funnet i Stockholm

Publicerad den 3 augusti 2009  (Läst 10 317 gånger.)Detaljbilder från vraket. Foto: Jonas Rydin
Detaljbilder från vraket. Foto: Jonas Rydin

Foto: Jonas Rydin
Foto: Jonas Rydin

De två vrakletarna Anders Backström och Markus Hårde var egentligen på jakt efter "M/S Alma", ett stålvrak från förra seklet, men när man en månad efter utslaget på ekolodet besökte vraket upptäckte man till sin stora förvåning ett fantastiskt väl bevarat flöjtskepp från tidigt 1600- tal.

- Tyvärr var det en person som i sista stund hoppade av, så det bestämdes att bara Anders Backström tillsammans med Jonas Rydin skulle dyka. När Anders och Jonas kommer upp igen från dyket, så skrattar de och säger
”Det är ett gammalt fartyg, med kanonluckor och träfigurer på”.

Markus Hårde som var kvar på båten hade svårt att tro på vad Anders och Jonas sa. Men efter att Jonas visat sina bilder på vraket, så var all tvivel borta.

Fartyget är intakt och skrovhelt, står upprätt på botten och har många fina sniderier, bland annat så finns ett Lejon på rodret, varför upptäckarna har valt att kalla vraket för "Lejonvraket".

Dykdjupet på däcket är ca 43 meter och det ligger ca 5m över botten. Masterna står kvar på sin plats. Vi kontaktade sedan marinarkeologen Johan Rönnby på Södertörns högskola och berättade om vraket och de indikationer vi har fått säger att vraket kan vara oerhört arkeologiskt värdefullt.
Efter det har Länsstyrelsen utfärdat dykförbud på platsen som bara ligger några stenkast från en av stockholms mest populära dykplatser.

- Det är svårt att veta hur man ska hantera fynd som dessa berättar Markus Hårde. Vi har fått ovärderlig hjälp och vill rikta ett speciellt tack till Carl Douglas som bidragit med mycket!Film: Tor Jörgensborg

Se foton här:
https://www.dykarna.nu/fotoalbum/21393.htmlDenna artikel diskuteras i
forumet

Taggar:  Vrakfynd Marinarkeologi Lejonvraket
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Sex saknas efter fartygsolycka

2009-07-31
Sex saknas efter fartygsolycka
Larmet kom in till Sjöräddningscentralen vid 6-tiden på fredagsmorgonen. Nödanropet kom via satellit från den norska lastfartyget Langeland. Fartyget, ..»
2009-07-31
Fartyg på grund – läcker 1100 ton olja
Det Panama-registrerade fartyget Full City, med 23 personer ombord, ska ha fått motorstopp utanför Norges kust. Det var på väg till norska Herøya när ..»

Guldskatt söks i Bohuslän

2009-07-30
Guldskatt söks i Bohuslän
- Jag tror det handlar om en ganska stor mängd guld och silver som finns på havsbottnen. Men hur mycket och precis var skatten ligger vet jag inte än, ..»

Resande man hittad?

2009-07-19
Resande man hittad?
I mer än 50 år har sökandet efter Resande man varit fruktlöst. Men nu tror Grisell att han funnit vraket. Regalskeppet är mytomspunnet då det skall ha ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »