Namn: Lösen:

Maersk vill pumpa olja i Göteborgs skärgård

Publicerad den 18 maj 2009  (Läst 2 434 gånger.)

Det handlar om att pumpa över rysk olja från mindre fartyg till supertankers i 360.000-tonsklassen, en hantering som Maersk idag gör utanför Skagen på danskt vatten. Nu vill dock Maersk flytta verksamheten till Göteborgs skärgård.

Oljan, som kommer från polska Gdansk och ryska Primorsk, transporteras idag med mindre fartyg till kusten utanför Skagen, där oljan pumpas över till de betydligt större fartygen. En verksamhet som kräver bogserbåtsassistens. De bogserbåtar som används idag har sin hemmaman i Fredrikshavn, vilket är två timmars gångtid från området där oljan pumpas. Och det är just den långa gångtiden som är orsaken till att det danska företaget vill flytta hantering till Göteborgs skärgård, dvs närmare bogserbåtarna i Göteborgs hamn.

Enligt den förfrågan som Maersk lämnat till Sjöfartsverket kommer man att tanka över olja till två supertankers- som ska ligga förankrade vid Trubaduren.

Länsmiljöingenjör Jan Olofsson på Länsstyrelsen miljöskyddsenhet är tveksam:
– Händer det något blir det katastrof direkt. Så nära stränderna finns det små marginaler, säger han i tidningen Göteborgs-Posten.

Tveksam är också Göran Huseby, chef för miljöskyddet på Göteborgs miljöförvaltning:
– Man kan ifrågasätta det, men först måste jag ha mera information.

Men troligen kommer Maersks begäran inte att avslås, enligt Kustbevakningens räddningstjänstchef Thomas Fager. Han säger:
– Att pumpa över olja, läktring, är inte utan risker. Men om det görs på ett vettigt sätt är det hanterbart.


Källa: http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/miljo/article578509.eceTaggar:  Miljö
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2009-05-16
Dykarincident vid Vinga
Kvinnan ingick i en grupp som dök från en båt vid Klåveskär, sydost om Vinga. Av okänd anledning fick hon problem med lufttillförseln och var medvetslös ..»
2009-05-13
42-årig man omkom i dykningsolycka i Gapern
Dykkamraten upptäckte efter en kort stund att Karlstadsbon fick svåra problem med utrustningen, så svåra att han sjönk till sjöns botten. Kamraten ..»

Den första GUE Recreational Diver 1-kursen genomförd

2009-05-11
Den första GUE Recreational Diver 1-kursen genomförd
PRESSRELEASE Det svensk/grekiska elevteamet bestod av tre mycket motiverade dykare som tränats i vad GUE menar är dykindustrins mest kompletta nybörjarkurs. Under ..»

SI TECH uppdaterar webben

2009-05-10
SI TECH uppdaterar webben
PRESSRELESE SI TECH is launching a new website. The new website features several news functions with product news, events, articles and reviews. It is ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »