Namn: Lösen:

Mainau kan bli nästa vrak i Örsholmsälven

Publicerad den 17 juni 2011  (Läst 3 785 gånger.)

Mainau
Foto: www.nwt.se

Lennart Carlsson äger fiskefartyget Björg, som för många år sedan gick till botten i Örsholmsälven.

Han har också varit ägare till fiskefartyget Mainau of Gothenburg som ligger ett halvt stenkast därifrån, och är i dåligt skick. Mainau ägs numera av Lars Thim.

I mars räddade kommunen Mainau från att sjunka. Fartyget pumpades läns, och man tog hand om olja som hotade att läcka ut i älven. Åtgärderna har hittills kostat 100 000 kronor.

I den gångna helgen skar någon av förtöjningarna, så att skeppet flöt ut i älven. Räddningstjänsten ryckte ut och drog in henne till land.

– Båten är gisten. Regnar det mycket, eller blåser upp höga vågor riskerar hon att sjunka, säger Sven Troedsson, vid teknik- och fastighetsförvaltningen.

Kommunen har flera gånger bett fartygets ägare Lars Thim att ta hand om båten, och helst flytta den någon annanstans, utan resultat.

– Och det finns ingen grund plats dit vi kan flytta henne för att förhindra att hon sjunker, säger Sven Troedsson vid teknik- och fastighetsförvaltningen.

– Det finns inga regler som ger oss befogenheter att bryta äganderätten, om fartyget inte står i allmän hamn utan tillstånd eller är i vägen, säger Marie Arvenhav, jurist vid teknik- och fastighetskontoret.

– Vi har inte heller rätt att skrota henne, om inte först Sjöfartsinspektionen inspekterar henne och klassar henne som vrak.

Om fartyget bärgas och skrotas, skickas räkningen i så fall till ägaren, med den osäkerhet det kan innebära.

Läs vidare på:
Källa: Nwt http://www.nwt.se/karlstad/article922314.eceDenna artikel diskuteras i
forumet

Anders Ståhl
Anders Ståhl

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2011-06-17
Studie: Fiskar känner lidande
Jordbruksverket gav i fjol Nationellt centrum för djurvälfärd i uppdrag att utreda om fiskar kan känna lidande och smärta. Olagligt att agna med fisk En ..»

Dykare rensade skrot i Stockholms ström

2011-06-13
Dykare rensade skrot i Stockholms ström
En bra insats för miljön gjordes igår söndag, då dykare rensade skrot i Strömmen. Det var ett samarbete mellan Alpin & Dyksport, dyksällskapet Aquasport, ..»

Dubbla bagagevikten med Egypt Air

2011-06-09
Dubbla bagagevikten med Egypt Air
Nu kommer nämligen flygbolaget Egypt Air att tillåta dubbelt så mycket bagage mot tidigare, du kan alltså checka in två väskor på 23 kilo styck när du ..»
2011-06-03
Bärgad champagne såldes för rekordsumma
En Veuve Clicquot daterad till cirka 1841 har slagit nytt världsrekord. Flaskan med champagne, som legat till sig i ett skeppsvrak i Ålands skärgård, ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »