Namn: Lösen:

Östra Mälaren blir vattenskyddsområde

Publicerad den 27 november 2008  (Läst 1 461 gånger.)

Privatpersoner kommer inte att märka så mycket av det. Det kommer att sättas upp skyltar och andra markeringar som visar vad det är för område, säger Lars Åkerblad, handläggare på Länsstyrelsens miljöskyddsenhet.

Det direkta påverkansområdet kommer att gälla allt vatten och de första 50 meterna upp på land. Här kommer förbud mot bland annat snötippning och användning av bekämpningsmedel att gälla.

Inrättandet av vattenskyddsområdet kommet inte att påverka båttrafiken i området. Sjöfartsverket har egna föreskrifter för hur till exempel utsläpp av latrin ska regleras. Inte heller ny bebyggelse kommer att hindras av skyddsområdet.

- Det här är ju ett väldigt stort område som innefattar både landsbygd och stad. Det går inte att hindra vare sig båttrafik eller byggnationer. Syftet är att öka medvetenheten om att det här är en direkt påverkansområde när det gäller vårt dricksvatten, säger Lars Åkerblad.

Skyddsområdet gäller för områdena kring Stockholm Vattens vattenverk på Lovö och i Norsborg och de två verken Görväln och Skytteholm. Bakom inrättandet av skyddsområdet ligger Stockholm Vatten, Norrvatten och Ekerö kommun.

Läs hela artikeln på:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=856092&rss=2216

Källa: dn.seTaggar: Miljö
Av: Micke Tilja
Tipsa en vän
Translate    
« Tillbaka         


Tidigare nyheter
2008-11-26
Workshop för uv-filmare
Hans nya kurser kommer att arrangeras hos Emperor Divers på deras lyxiga safaribåtar i Gold Fleet under maj och november 2009. Maximalt 10 elever per ..»
2008-11-24
Försäljning tillåts på Dykmässan
Det tidigare beslutet togs utifrån direkta rekommendationer från tillverkare, agenter och en samlad dykbransch. Skälet till att begränsa direktförsäljningen ..»
2008-11-24
Norrman allvarligt skadad under dykkurs
Mannen som deltog i en dykkurs hade varit nere i sju minuter på elva meters djup. "Han var vid medvetande när han kom upp, men till slut förlorade han ..»
2008-11-21
Underjordisk varmvattensjö har upptäckts under Budapests gator
Enligt grottforskaren Sandor Kalinovits rör det sig om den största, aktiva, vattenfyllda termalgrottan i världen. Han var en av dem som upptäckte den ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »