Namn: Lösen:

Maneter oväntat effektiva rovdjur

Publicerad den 17 januari 2012  (Läst 2 183 gånger.)

Första gången man såg den amerikanska kam­maneten i Svarta havet var 1982. Den kom antagligen dit som fripassagerare i barlasttankarna på ett fraktfartyg. Åtta år senare fanns det 900 miljoner ton kammaneter i vattnet. Det motsvarar den totala vikten av all fisk som fångas i världshaven under ett år, multiplicerat med tio.

Manetinvasionen fick hela havets ekosystem att kol­l­­apsa. Bestånden av mindre fiskarter som skarpsill och ansjovis minskade med 90 procent. Maneterna konkurrerade helt enkelt ut fiskarna genom att äta upp allt djurplankton, det vill säga de små kräftdjur, larver och yngel, som utgör både maneternas och småfiskens föda.

Maneterna saknar både hjärna och ögon och framstår som hjälplösa geléklumpar i jämförelse med de små snabba rovfiskarna. Att maneterna kunde konkurrera ut fiskarna på det här viset har därför förbryllat forskarna.

fortsättning : http://www.fof.se/tidning/2012/1/maneter-ovantat-effektiva-rovdjur


källa Forskning & FramstegTomas Solver
Tomas Solver

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Tecwet - nystartat företag i dykbranschen

2012-01-16
Tecwet - nystartat företag i dykbranschen
PRESSRELEASE Företagets första produkt är dykshortsen TW. Shortsen har testats av dykare i Sverige, Mexiko och Florida. Efter dyk i öppet vatten, grottor ..»

Saeko Dive hos Arctic Diving

2012-01-12
Saeko Dive hos Arctic Diving
Pressrelease Saeko Dive har tillverkat dykutrustning sen 1969 och har en produktlinje som kompletterar Arctic Divings nuvarande märken Apeks och ONE ..»

Byslättsbåten daterad till bronsåldern

2012-01-11
Byslättsbåten daterad till bronsåldern
I ett samarbete mellan Bohusläns museum, Syddansk Universitet och Göteborgs stadsmuseum har en bit av båtens barkskrov nu analyserats med hjälp av kol ..»
2011-12-28
Granat kan stoppa dykning på Eric Nordevall
Vraket hittades 1982, men granaten bakom fartygets akter upptäcktes inte förrän nyligen, enligt lokala medier. All dykning på platsen är stoppad tills ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »