Namn: Lösen:

Marinarkeologi på Armémuseum

Publicerad den 28 juni 2011  (Läst 2 748 gånger.)


Stora: Myntmonter. Foto: Christina Tengner<br>Lilla: Ett dryckeshorn: Foto: Nationalmuseum Ljubljana
Stora: Myntmonter. Foto: Christina Tengner
Lilla: Ett dryckeshorn: Foto: Nationalmuseum Ljubljana

På Armémuseum i Stockholm så visar man just nu en marinarkeologisk utställning kallad "A River and its Past", med bland annat militära inslag. Utställningen består av resultatet av en marinarkeologisk undersökning av en 20 km lång sträcka i den Slovenska floden Ljubljanica som varit en viktig och vältrafikerad färdväg i Europa under många århundraden.

På utställningen visas det upp 20 montrar med ett urval bestående av 800 föremål av de totalt 10.000 föremål som hittades under undersökningen, och som daterade från stenåldern fram till modern tid. Bland föremålen återfinner man hjälmar, knivar, svärd, yxor, lerkärl, mynt, tallrikar, dryckeshorn, mm. Föremålen kompletteras även med filmer från undersökningarna och flodmiljön, samt rekonstruktioner av gamla föremål.

På utställningen finns även ett barnspår för barn i åldern 6-13. I barnhörnan finns böcker om arkeologi, chans att fotografera sig som en dykare och rita teckningar.Läs mer:
http://www.sfhm.se/templates/pages/ArmeExhibitionPage.aspx?id=5364&epslanguage=SV
http://www.raa.se/cms/extern/aktuellt/arkeologidagen_2011/evenemang/stockholm/a_river_and_its_past_unika_skatter_fran_floden_armemuseum.htmlTaggar:  Utställning Marinarkeologi
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Sjöborren ser med hela kroppen

2011-06-28
Sjöborren ser med hela kroppen
Forskare vid institutionen för marin ekologi vid Göteborgs universitet har undersökt sjöborre av arten California purple sea urchin (Strongylocentrotus ..»

Tidvattenverk blir risk för dykare

2011-06-26
Tidvattenverk blir risk för dykare
I sundet in till havsviken Strandford Lough sitter ett tidvattenkraftverk som förser 1500 hushåll med el. Verket består av två stora propellrar med en ..»

Braxfiske skall minska övergödningen

2011-06-25
Braxfiske skall minska övergödningen
Östhammarfjärden i Roslagen är en trång havsvik och bedöms som en av de mest övergödda områdena i norra Östersjön. Just nu pågår ett forskningsprojekt ..»

Pump syresätten botten i Lännerstasundet

2011-06-25
Pump syresätten botten i Lännerstasundet
I Lännerstasundet utanför Stockholm så har man installerat en pump som skall pumpa ner syrerikt ytvatten till botten i ett försök att motverka övergödningen ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »