Namn: Lösen:

Marinmuseums samlingar nu på nätet

Publicerad den 15 mars 2011  (Läst 3 442 gånger.)

Fotograf:Morgan Karlsson
Fotograf:Morgan Karlsson

PRESSRELEASE

Är du pryl- och historieintresserad? Då ska du inte missa detta! I dagarna lanserade nämligen Marinmuseum sin nya sökfunktion på hemsidan. Där kan vem som helst botanisera i museets samlingar bland mängder av bilder, föremål och ritningar.
I samlingarna på nätet finns för närvarande 2 300 föremål och 20 000 bilder. Ett antal som ökar hela tiden.

– Vi fyller på kontinuerligt och jobbar hela tiden med att lägga in nya objekt i databasen. Totalt har vi cirka 55 000 föremål insamlade och med tiden ska alla bli tillgängliga, berättar Johan Löfgren som är föremålsintendent på museet.

Bland föremål och bilder finns allt från museets fartyg och modeller till mindre saker som uniformsdetaljer och verktyg. Men det är också ritningar från af Champans tid, liksom fotografier från 1800-talet och framåt.

Johan Löfgren driver också bloggen ”Sakletaren” där han berättar om de föremål som finns i museets samlingar. Bloggen är ett komplement för de som vill läsa lite mer om vad som finns i museets gömmor.

– Jag skriver om de saker som jag stöter på i mitt jobb och sätter in dessa i sitt sammanhang. Det är inte alltid så lätt, men väldigt kul, säger han.
Syftet med att lägga ut samlingarna på nätet är att det ska bli lättare för vem som helst att ta del av museets historiska föremål och dokument.
– Samlingssöket ska kunna användas av forskare, studenter eller av den som bara är lite nyfiken på vad som finns, förklarar Johan Löfgren.

Sök i Marinmuseums samlingar
http://www.marinmuseum.se/sv/Samlingar/

Sakletarbloggen
http://www.marinmuseum.se/Samlingar/Foremal1/Sakletarbloggen/

Kontaktpersoner:
Johan Löfgren, föremålsintendent
johan.lofgren@maritima.se
0455-35 93 74

Joakim Johansson, informationsansvarig
joakim.johansson@maritima.se
0455-35 93 53

Marinmuseum i Karlskrona är Sveriges nationella museum för den svenska marinens historia. Museet ingår i myndigheten Statens maritima museer tillsammans med Sjöhistoriska museet och Vasamuseet.Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Si Tech Expedition Bjurälven 2011

2011-03-13
Si Tech Expedition Bjurälven 2011
Pressmeddelande Vi trotsar förnuftet och ger oss ner i labyrintartade grottsystem utan att veta ver de tar vägen. Passagerna är så trånga att vi måste ..»

Japanske jätteostron överlevde vintern

2011-03-11
Japanske jätteostron överlevde vintern
Så sent som igår, kom uppgifter om att de skulle vara utslagna efter vintern, men en kontroll visar att även om vintern har slagit hårt mot de japanska ..»

WiseDive lanseras under vildmarksmässan

2011-03-09
WiseDive lanseras under vildmarksmässan
PRESSMEDDELANDE Under utvecklingsarbetet har målsättningen varit att hitta en marknadsledande kombination av låg vikt, starkt ljus och lång brinntid. ..»

Poseidon har fått nya ägare

2011-03-07
Poseidon har fått nya ägare
PRESSRELEASE Det svenska dykutrustningsföretaget Poseidon med säte i Göteborg har fått nya ägare. Det är ett konsortium av svenska investerare som ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »