Namn: Lösen:

Marint reservat i skånska Skåre

Publicerad den 17 november 2010  (Läst 3 375 gånger.)Det var sommaren 2009 som ryska dykare från St Petersburg i ett samarbete inom miljöprojektet Kretsloppet uppmärksammade den ovanligt fina undervattensmiljön utanför Skåre i Skåne och frågan kom upp om man inte skulle skydda det unika området som ligger i gränsen mellan västerhavets salta inträngande vatten och Östersjöns bräcka vatten. Genom sitt läge så har området en mosaik av olika naturtyper i form av ålgräsängar, tångbälten, sandbottnar, sten och klippor som dessutom på grund av strömmarna i området har undgått många av de problem orsakade av utsläpp och övergödning som finns i andra delar av Östersjön.
Genom att Naturvårdsverket dessutom jobbar för fler marina reservat inom de närmaste åren, så fick Trelleborgs kommun även ekonomiskt stöd för projektet och man projektanställde marinbiolog Ellionor Tjernström som en del av projektet med att skapa det kommunala marina reservatet. En av uppgifterna är att inventera den marina floran och faunan inför bildandet av reservatet och sammanställa en rapport om artinventeringen.

Det föreslagna området sträcker sig från kommungränsen mot Vellinge vid Fredshög i väster förbi Stavstensudde och upp till landsvägen till Höllviken, dock är själva hamnområdet undantaget. Som längst går gränsen 1,8 km ut i havet till ett djup på 10 meter. Förbudet komm omfatta grävning, muddring och tippning, samt campa eller sätta upp byggnadsverk på stranden eller ute i vattnet. Fiskeförbud kommer det dock inte att bli, eftersom yrkesfiske inte bedrivs nära land och det uttag som fritidsfiskarna gör är för litet för att ha betydelse. Bland annat torsken och många fågelarter skulle gynnas av reservatet eftersom området är ett viktigt fortplantningsområde.

Hittills finns 20 marina reservat i Sverige, bland dessa finns Måkläppen, Kullaberg, Hallands Väderö, Knähaken utanför Helsingborg och Södra Lommabukten. Det är under miljömålet ”Hav i balans och levande kust och skärgård” som Naturvårdsverket nu vill skapa fler marina reservat.
Kosterhavet är dock Sveriges hittills enda marina nationalpark.

Läs mer:
http://www.trelleborg.se/aktuellt/nyheter/Nyhetsarkiv/nyheter-2010/nyheter-september-2010/djupdykning-utanfor-skare-ska-ge-marint-naturreservat
http://www.trelleborg.se/TrelleborgUpload/Centralt/Dokument/VT/vt4_2010.pdf
http://www.skanskan.se/article/20100912/TRELLEBORGVELLINGE/709129967/1014/trelleborgvellinge/*/granskar-havet-vid-skare
http://www.trelleborg.se/demokrati/namnderna/miljonamnd/Protokoll/miljonamnden-2010-09-13
http://www.nsk.se/article/20101028/TRELLEBORG/101029553/1006/MALMO/*/algrasangar-kan-bli-reservat
http://dyk.net/nyheter/%C3%A4nnu-ett-marint-reservatTaggar:  Östersjön Marinbiologi
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Fler fynd i Nyckelviken i Nacka

2010-11-15
Fler fynd i Nyckelviken i Nacka
Det var helgen 30-31 oktober som Marinarkeologiska Sällskapet (MAS) gjorde undersökningar i Nyckelviken i Nacka längs farleden öster om Stockholm där ..»

Ny huvudredaktör på Marinarkeologisk Tidskrift

2010-11-05
Ny huvudredaktör på Marinarkeologisk Tidskrift
Det händer mycket i Marinarkeologiska Sällskapet (MAS): ny hemsida, närvaro på facebook och en ny redaktion för föreningens medlemstidning Marinarkeologisk ..»

Sjömätningar avslöjar många vrak

2010-11-04
Sjömätningar avslöjar många vrak
Det är Oscar Törnqvist vid marinarkeologiska enheten MARIS vid Södertörns Högskola och Roger Flood, professor vid Stony Brook University som har testat ..»

Flera nya rön om kända 1600-tals vrak

2010-11-03
Flera nya rön om kända 1600-tals vrak
Det är doktoranden Niklas Eriksson som jobbat med dokumentation av vraken, som genom att granska detaljerna och kombinera det med kunskap av fartygstyperna ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »