Namn: Lösen:

Mikronesien hotas av läckande vrak

Publicerad den 29 oktober 2008  (Läst 2 139 gånger.)

Experter på vraks nedbrytning säger att de 52 vraken i Chuuk Lagoon kan kollapsa inom några år. Ändå vet ingen hur mycket bränsle de hade ombord när de sjönk. Problemet kan få förödande konsekvenser. Mer än 380 oljetankfartyg ligger på Stilla Havets botten.
Bill Jeffery är marinarkeolog vid James Cook University i Australien. Han deltar i ett forskarlag som undersöker de japanska vraken i Chuuk Lagoon. Vraken är överväxta med koraller. De hyser en otrolig mångfald av tropiska fiskar. De är också stora attraktioner för dykande turister. De förser alltså ortsbefolkningen med välkomna inkomster. Med hjälp av organisationen Earthwatch har forskarna studerat platsen sedan 2001. Myndigheterna på Chuuk ska nu vidta åtgärder för att skydda lagunen.

Forskarlaget visste redan från början att vraken tillfälligt kunde läcka olja. Tidvis har oljan spolats upp på närbelägna stränder och smetat ner mangroven. Först trodde man att läckorna kom från behållare med flygbränsle. Några av fartygen var lastade med tunnväggiga fat. Bränslet skulle försörja japanska flygstyrkor i området.

Jeffery räknar med att det mesta av flygbränslet nu har lösts upp eller avdunstat. Men tre av de 52 vraken var oljetankfartyg. Deras sammanlagda lastkapacitet var 32 miljoner liter – tre fjärdedelar av vad som läckte ut vid katastrofen med EXXON VALDEZ år 1989.
Ett av tankfartygen de undersökte var HOYO MANU. Då stötte Jeffery och hans grupp på en 5 kilometer lång remsa av olja. Den sträckte sig över hela lagunen. ”Vi fick syn på en liten oljefläck 2007. Den här var mycket större” säger Jeffery. ”Stanken var outhärdlig.” Japanska arkiv från den aktuella perioden är svåra att komma åt. Tankern hade kapacitet att frakta 15 miljoner liter olja. För närvarande vet ingen hur mycket hon hade i lasten när hon sjönk.
Det finns en film på YouTube med anknytning till artikeln.
SeFler nyheter från tidningen DYK hittar du på
http://www.dyk.netRelaterade artiklar
Olja väller in över Skånes stränder
Rostiga båtvrak - en tickande miljöbomb
Finnbirch saneras från olja
Sjunken trålare läcker olja i Stockholms skärgård
Kustbevakningen rensar "Harm" på olja
Grundstött fartyg läcker olja utanför Gotland

Taggar:  Miljö
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2008-10-28
Dykning på vraket Mundogas skjuts upp
Thomas Fagö, chef på räddningsavdelningen på Kustbevakningen, berättar att de tre parterna som är tänkta att deltaga i dykningen, Sjöfartsinspektionen ..»
2008-10-28
Sex hundar dog i sjödrama
Sjöräddningen tog emot larmet 18:44 från en kvinna i 50-årsåldern och en man i 70-årsåldern. Det sista de hörde innan samtalet bröts var ”Nu sjunker ..»
2008-10-27
Uv-foto på Naturfotofestivalen
Naturfotofestivalen i Vårgårda är mycket välkänd sedan länge. Den samlar varje år det bästa man kan uppbringa av världens naturfotografer. Några kända ..»
2008-10-27
Dykklubb hjälper till att rensa åbotten
Dykaren Erik Rådström berättar att han fått idén till det här uppdraget när han tittat på en dyksajt och konstaterat att klubbar på andra håll i landet ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »