Namn: Lösen:

Miljöfarliga objekt i havet - temat för konferens i Lysekil

Publicerad den 19 maj 2008  (Läst 1 991 gånger.)






Miljöfarliga objekt i havet - temat för konferens i Lysekil

I Lysekil samlas 22-23 maj deltagare från flera länder för att diskutera omhändertagande av miljöfarliga ämnen och föremål på havets botten.



Underwater Environment – from Sea Bed to Surface är det första seminariet som behandlar olika tekniker för lokalisering, kartering, riskanalys och hantering av farliga ämnen/objekt i havet. På programmet står erfarenhetsutbyte och presentation av nya procedurer, ny teknik och ny utrustning. De inbjudna talarna kommer från USA, Ryssland, Nederländerna, Norge och Sverige.

- Jag har jobbat med dykning i alla dess former sedan jag utbildades som röjdykare på Skredsvik 1961, säger Stig Insulan. Tack vare mitt arbete som tillverkare av dykutrustning har jag fått seriösa kontakter över hela världen. Därmed har jag också lärt känna flera ledande entreprenörer inom undervattensteknik. Under de senaste åren har vi jobbat mer med Ryssland och lärt känna flera betydande personer som uppmuntrat mig att initiera detta seminarium. Stig bedriver sin verksamhet, SI TECH AB, i Lysekil sedan 1973.

- Det är med extra stor tillfredsställelse som vi kan presentera David Usher som en av huvudtalarna på seminariet, fortsätter Stig. Denne drygt 70-årige man är nestor inom oljesaneringbranschen och hans företag Marine Pollution Control har varit med och sanerat vid kända olyckor som Amoco Cadiz utanför Bretagne och Exxon Valdez i Alaska. På seminariet kommer han att tala om det allra senaste inom kartläggning och saneringsoperationer med hjälp av bemannade undervattensfarkoster.

Från Sverige deltar flera företag som avknoppats från universitet och högskolor. FriGeo AB från Luleå har utvecklat teknik för bottenfrysning. Genom att frysa sediment på land eller havsbotten kan man lyfta bort hela ”kakor” med förorenat sediment. Lyyn AB från Lund har utvecklat teknik för att optimera undervattensbilder i realtid. Företaget Marin Mätteknik AB,Göteborg, använder det senaste inom modern teknik och karlägger havsbotten i både Östersjön och Västerhavet. Från Sverige medverkar även Interspiro och Trelleborg Protective Products, väl etablerade och högt respekterade dyk-materielproducenter.

Kontakt
Stig Insulán - ägare av SI TECH AB
0707 125210
Wictoria Insulán SI TECH AB, Semiariekoordinator
0707 125213

Fler nyheter från tidningen DYK hittar du på
http://www.dyk.net



Relaterade artiklar
Kon-Tiki Thailand utsett till Asiens och Stillahavsområdets bästa dykcenter för miljön!
Dykare hjälper musslor

Taggar:  Miljö Lysekil
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Dödsfallen med rebreather ökar

2008-05-13
Dödsfallen med rebreather ökar
Andelen dödsfall med rebreather bland nordamerikanska dykare har ökat från 1 till 5 procent av det totala antalet dödsolyckor under de 6 åren från 1998 ..»

Boverket föreslås ta över havsplanering

2008-05-10
Boverket föreslås ta över havsplanering
Kommunerna lyfts bort från ansvaret för planeringen av de svenska havsområdena. Och Boverket, inte Naturvårdsverket, föreslås få det övergripande ansvaret ..»

Agir informerar om obligatorisk service av vingar

2008-05-09
Agir informerar om obligatorisk service av vingar
Berörda vingar är följande: NIORD med serienummer TV0607… samt TV1107… HABROK 38 med serienummer TV0707… samt TV 0108… BLACKBIRD 36 med serienummer ..»

Dalarövraket utsatt för skadegörelse

2008-05-09
Dalarövraket utsatt för skadegörelse
Vraket upptäcktes 2003 av en grupp dykare, men det var först förra året som upptäckten offentliggjordes. Det råder dykförbud på platsen, men trots det ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »