Namn: Lösen:

Miljöpartiet föreslår statligt skydd för skeppsvrak

Publicerad den 13 september 2004 

Pressmeddelande från Miljöpartiet de Gröna 2004-09-13

Riksdagsmotion:

GE SKEPPSVRAK STATLIGT SKYDD MOT PLUNDRING

Ge skeppsvrak statligt skydd. Det kräver idag Ingegerd Saarinen, riksdagsledamot för Miljöpartiet, i en motion till allmänna motionstiden i riksdagen.

- Det sker en omfattande och ofta legal plundring av skeppsvraken längs våra kuster, skriver Saarinen.

- Fartyg som är över hundra år är skyddade i lag. Även yngre vrak måste få skydd, annars riskerar vi att successivt förlora generationer av skeppsvrak. Dessa utgör en betydelsefull del av vårt gemensamma kulturarv, säger Ingegerd Saarinen.

Saarinen föreslår i sin motion att äganderätten till alla ägarlösa vrak skall övergå till staten.

Att ta reda på en rättmätig ägare av ett vrak kan ta månader i anspråk. Under tiden plundras oftast fartyget och kustbevakning och sjöpolis kan endast konstatera att det dyks och bärgas. Vrakplundrarna behöver bara påstå att vraket är övergivet.

- Det är lagligt att plundra eller bärga övergivna eller ägarlösa fartyg yngre än hundra år - så kallad ockupation. När Kustbevakningen påträffar plundrare som har påbörjat bärgning så påstår dessa att vraket är övergivet, vilket inte Kustbevakningen har någon möjlighet att kontrollera. De kan därför inte göra någonting. På detta sätt har alla tillgängliga vrak plundrats i Öresund, säger Ingegerd Saarinen.

- Vrakplundringen är inte bara ett kulturhistoriskt problem. Den innebär också att alla hederliga sportdykare fråntas de spännande och intressanta dykupplevelser som orörda vrak innebär.

Motionen lämnas in i morgon tisdag 14 september på årets första motionsdag under riksdagens allmänna motionstid. Den heter mp 653 - Värna värdefulla vrak, och bifogas nedan i wordfil. Den läggs även på vår hemsida www.mp.se/pressrum, och kan rekvireras från caroline.kling@riksdagen.se


För vidare information:
Ingegerd Saarinen 070-376 06 73
Caroline Kling, pressekreterare 08-786 57 80

Diskutera artikeln:
https://www.dykarna.nu/forum/riksdagsmotion-125481/Taggar:  Vrakskydd Vrakplundring
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2004-09-06
Han satt fem dagar på sjöbotten
Jerry Hall, 39, har förbättrat sitt eget rekord i Guinness rekordbok - med två dagar. I går kom han upp ur vattnet efter att ha varit under ytan i 120 ..»
2004-08-22
Allvarlig dykolycka i Strömstad - kvinna död
En kvinna i 40-årsåldern omkom på söndagsmorgonen i en dykolycka i Strömstad. En man skadades och har förts till sjukhus i Fredrikstad i Norge. Läs ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »