Namn: Lösen:

Minan i Göteborg sprängdes i dag

Publicerad den 9 december 2005  (Läst 2 565 gånger.)

Den skarpladdade minan från första världskriget fastnade i trålen på en fiskebåt. Stora delar av centrala Göteborg spärrades under torsdagen av när minan hade lossats i Fiskehamnen.

På fredagsför middagen bogserades minan ut till en sprängplats norr om Rivö i inloppet till Göteborg. 4.sjöstridsflottiljen, som var ansvarig för sprängningen, uppmanade den civila sjötrafiken att hålla sig minst en sjömil från minkonvojen och sprängplatsen.
- Först gick dykare ner och apterade en sprängladdning på minan som låg på tolv meters djup, säger Aftonbladets fotograf Anders Weiroth.

Dov knall
Militären var inte riktigt säker på att man skulle lyckas få till en sprängning.
- De förklarade att en sprängladdning kan smulas sönder i processen, säger Anders Weiroth.
En timma efter att apteringen var klar utlöste man sprängladdningen.
- Först kom det som en dov knall och det rullade till i vattnet. Så reser sig en vattenpelare, den kan nog ha varit upp till 15 meter hög och en sju, åtta meter bred.

Mycket stor sprängkraft
Minan var en brittisk kontaktmina med mycket stor sprängkraft.
Minan plockades upp av en fisketrål på onsdagen och följde med in till Göteborgs hamn. Väl där orsakade den stor aktivitet från polisen och militären. Ett stort område spärrades av och minan sänktes ner i vattnet vid fiskehamnen i väntan på att sprängas.

Källa: Aftonbladet.seRelaterade artiklar
Skarp mina hittad i Göteborg - hamnen avspärrad
Mina hittad i Stockholms skärgård
Misstänkt granat vid Kullaberg

Taggar:  Farliga fynd Explosion
Linda Haglund
Linda Haglund

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2005-12-08
Skarp mina hittad i Göteborg - hamnen avspärrad
En fiskebåt lossade en mina mitt i Göteborg i går kväll. När det i morse stod klart att det var en skarp mina spärrade polisen av stora delar av Göteborg. En ..»
2005-11-29
Strömstad dykcenter förstört i brand
Nattlig storbrand i Strömstad. Strömstad. Elden syntes över stora delar av staden natten till tisdagen. Två personer fick sjukhusvård för rökskador. ..»
2005-11-24
Försvaret testar ny rebreather
AG RB har som uppgift att testa fyra olika tekniska lösningar av återandningsapparater främst avsedda för minröjning och djupdykning. Detta görs för kommande ..»
2005-11-24
Nu säljs regalskeppet Vasa på nätet
Nu säljs Vasa på nätet Utropspris: en krona. Vem som helst kan ha en bit av Vasaskeppet i sitt vardagsrum. Om man är beredd att betala vill säga. ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »