Namn: Lösen:

Miniubåt letar efter tsarens guld

Publicerad den 7 september 2009  (Läst 2 727 gånger.)

En av de två miniubåtarna Mir 1 och Mir 2 som tidigare dykt på bland annat Titanic, skall efter slutförda djupdykningar i världens djupaste sjö, Bajkalsjön, fortsätta dykningarna i sjön. Nu för att leta efter det guld som tidigare tillhörde Tsaren, men som tros ha hamnar i sjön när de vita trupperna under ledning av den tsartrogne amiral Alexander Kolchaks korsade sjön under revolutionen och då överraskades av temperaturer på -60°C och många dog. Guldet tros härvid ha blivit liggande på sjön och sjunkit när isen gick upp till våren. Det som är en ledtråd i sökandet är järnvägsvagnar som man har hittat på botten som tros komma från revolutionen och kanske kan ha att göra med det försvunna guldet.

De båda miniubåtarna Mir-1 och Mir-2 har under det senaste året genomför en expedition i Bajkalsjön, och dök för ett år sedan till djup på 1580 m (Mir-1) och 1592 m (Mir-2).
Bajkalsjön är världens äldsta och djupaste insjö (1.637 m) och världens största sötvattenreserv med en femtedel av världens sötvatten.

Lär mer i Ny Teknik:
http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/fartyg/article630561.ece
http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/fartyg/article389247.eceTaggar:  Ubåt
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Robotfisk tillverkad på MIT

2009-09-07
Robotfisk tillverkad på MIT
Den första Robotuna var 40 cm lång och hade 300 rörliga delar och 6 motorer, den senaste modellen är betydligt mer avancerad och rör sig mer fisklikt, ..»

Ett myllrande liv under ytan

2009-09-05
Ett myllrande liv under ytan
På onsdag i nästa vecka invigs Kosterhavets nationalpark och den i Norge angränsande Ytre Hvaler nasjonalpark. Skyddet av Kosterhavet utgör en milstolpe ..»
2009-09-02
Kopparlast hittat i vrak
Enligt Jan Öijeberg, marinarkeolog på Malmö museer, har "kopparvraket" varit känt i sportdykarkretsar under nära 15 års tid. Men några arkeologiska undersökningar ..»

Mundogas bärgas ej

2009-09-02
Mundogas bärgas ej
Vraket efter Mundogas, lastat med 2 000 ton flytande ammoniak, ligger på 60 meters djup mellan Gräsö och Grundkallen i Ålands hav. De senaste åren har ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »