Namn: Lösen:

Misslyckande att skydda hajar och tonfisk

Publicerad den 23 mars 2010  (Läst 5 147 gånger.)


Hajfenor till salu i Asien (Foto: Pär Ahlgren)
Hajfenor till salu i Asien (Foto: Pär Ahlgren)

Stämningen bland många delegater och aktivister vid mötet i Qatar beskrevs igår som ”spänd och dyster”. Många hade väntat sig att EU-förslaget att reglera handeln med åtta hajsorter skulle accepteras. Idag finns inga regleringar av internationell handel med hajar och hajfenor. Omkring 73 miljoner hajar dödas varje år, huvudsakligen för att bli hajfenssoppa i asiatiska länder, och hajbeståndet i världshaven minskar snabbt. Men ett block av asiatiska länder röstade ner förslaget för sju av de åtta hajsorterna.

–En stor besvikelse. Vi är upprörda och förvånade eftersom det finns vetenskapliga bevis för att hajarna är hotade. Vissa sorter har minskat med 98 procent under de senaste årtiondena, säger Rebecca Greenberg, havsexpert vid organisationen Oceana till SvD på telefon från Doha.

Hon betonar att det handlade om att reglera handeln så att sviktande hajbestånd kunde återhämtas, inte om förbud mot handel med hajkött och hajfenor.

Bakom den ökade efterfrågan ligger en exploderande aptit på hajfenssoppa i Kina där en växande medelklass nu också fått råd med delikatessen, säger Greenberg. Hajfenssoppa är en av världens dyraste maträtter – en skål soppa kan kosta över 700 kronor och en hajfena kan vara värd närmare 10 000 kronor. Över tio miljoner kilo hajfenor exporteras till Hongkong varje år. Men hajar används också som hudvårdsprodukter, näringstillskott, skinn och hajleverolja.

–Det är djupt beklagligt att länderna i Asien bara tänker på kortsiktiga ekonomiska intressen. Beslutet kan leda till att hajbeståndet minskar så drastiskt att all handel förbjuds. Det skulle bli katastrof för ländernas fiskeindustrier och lokala kulturer, säger Rebecca Greenberg.

Att en hajsort nu kommer att regleras ser hon som en ”väldigt liten och bitterljuv seger”.

Motgången med hajarna är inte enda nederlaget för miljö- och djurorganisationer vid FN-mötet. I stort sett gick ingenting vägen för dem. Det blev inget förbud mot handel med blåfenad tonfisk från Atlanten och Medelhavet, trots krav från EU och USA. Fisket har lett till att beståndet minskat med 80 procent i de två haven, och krav har rests på handelsförbud för att rädda arten från utrotning. Men efter en intensiv kampanj från Japan röstades förslaget ner förra veckan. Merparten av tonfisken konsumeras av japanerna, speciellt som sushi och sashimi. Många u-länder röstade med Japan av rädsla för att deras fiskeekonomier skulle drabbas.

–Det är dåliga nyheter för natur och djurskydd. Detta visar att regeringar inte är redo för handelsförbud som sätt att skydda arter, säger Juan Carlos Vásquez, talesman för FN-konventionen Cites.

Det blev också nej till reglerad handel med utrotningshotade röda och skära koraller. De finns i tropiska vatten och används till smycken, souvenirer och dekorationer. Ökad efterfrågan har gjort att 80 procent av röda och skära koraller försvunnit under de senaste 50 åren, enligt Oceana.

Även förslaget om att förbjuda handel med isbjörnar gick om intet. USA har kämpat för detta förbud med argumenten att handeln och klimatförändringarna gjort isbjörnen utrotningshotad. Men Grönland och Kanada anser att förbudet skulle hota deras ekonomier.

–Mötet är en besvikelse. Flera viktiga förslag för att skydda arter röstades ned för att pengar och prestige var viktigare. Det är ett nederlag för världens strävan att skydda utrotningshotade djur och växter, säger Greenberg.

Källa: http://www.svd.se/nyheter/utrikes/bakslag-for-djuren-i-doha_4469377.svdDenna artikel diskuteras i
forumet

Taggar:  Miljö Hajar
Henrik Bolivar Möller
Henrik Bolivar Möller

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Stor

2010-03-23
Stor "Tempelsal" hittad vid grottdykning i Bjurälven
Under kartläggningen av systemet med vattenfyllda tunnlar ledde en av dessa vidare till en tidigare outforskad del. – Vi uppskattar den till tio meter ..»

Sju minor röjs i svenska vatten

2010-03-22
Sju minor röjs i svenska vatten
Sju av de totalt cirka 80 minor som ska röjas finns i svensk ekonomisk zon. De flesta finns i finländska vatten, enligt ett pressmeddelande från Nord ..»

KBV’s nya system för havsövervakning

2010-03-17
KBV’s nya system för havsövervakning
Den 12:e mars lanserades KBV’s nya övervakningssystem, Sjöbasis, som slår ihop information från olika andra myndighetssystem. De myndigheter som deltar ..»

Vågmär fångad på film i Norge

2010-03-16
Vågmär fångad på film i Norge
Vågmär (även kallad sölvkveit) är en pelagisk djuphavsfisk som kan bli upp till 3 m lång och normalt lever på djup mellan 200-900 m. Den förekommer längs ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »