Namn: Lösen:

Misstänkt vrakplundrare fick dagsböter

Publicerad den 3 december 2004  (Läst 3 421 gånger.)

Den 30-årige mannen, bosatt i Stockholmstrakten, stod vid rättegången i november fast vid att han inte hade plockat med sig någon skeppsklocka från det 120 år gamla vraket Hesperus. Tierps tingsrätt anser dock att det är visat att han gjorde det. Två vittnen såg honom komma upp till ytan med klockan och ytterligare ett vittne berättade att 30-åringen erkänt handlingen för honom.

Fornminnesbrott
Eftersom vraket är över 100 år gammalt ville åklagaren ha mannen fälld för grovt fornminnesbrott. Men enligt tingsrätten är inte kraven för att brottet ska betraktas som grovt uppfyllda. 30-åringen har till exempel endast haft normal dykutrustning och en nätkasse när han utförde brottet och han anses inte heller ha visat "särskild förslagenhet".
I stället handlar det om fornminnesbrott som inte är grovt. Det brottet var visserligen ännu inte preskriberat när tingsrätten skickade åtalet till 30-åringen, men det hade hunnit bli det när han en dryg månad senare bekräftade att han tagit del av åtalet. Därför kan han nu endast fällas för olovligt förfogande.
Samma brott fälls 30-åringen för med anledning av den andra skeppsklocka som påträffats i hans hem vid en husrannsakan. Denna kommer från ett vrak utanför Öland. Mannen har visserligen haft rätt att bärga den klockan, men han har inte anmält fyndet till tull eller polis, något som han enligt lagen var skyldig till.

Kulturhistoriskt värde
Eftersom de båda skeppsklockorna inte har något större ekonomiskt värde anser inte tingsrätten att straffet kan bli annat än böter. Med tanke på att de däremot har ett kulturhistoriskt värde blir det dock ett kraftigt bötesstraff.
Att någon åtalas och döms för att ha tagit saker från vrak är mycket ovanligt. Telefonen gick på torsdagseftermiddagen varm på Tierps tingsrätt då sportdykare och andra intresserade ville höra domen.

Källa: Per Johansson/unt.se
http://www2.unt.se/avd/1,1786,MC=1-AV_ID=365048,00.html

http://www2.unt.se/article/1,1786,MC=1-AV_ID=364955,00.html?from=senastenyttyes

Diskutera:
https://www.dykarna.nu/forum/vrakplundrare-fick-dagsboter-133880/Taggar:  Vrakplundring Juridik
Linda Haglund
Linda Haglund

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2004-12-01
Trålare förliste i Nordnorge - två döda
Två personer omkom när en rysk trålare havererade under natten mot onsdagen vid norska Björnön, halvvägs mellan Nordkap och Spetsbergen. Vädret var mycket ..»
2004-11-25
Dykare söker försvunna sjömannen
Kustbevakningen har på torsdagsmorgonen skickat ett dykteam till den sjunkna bogserbåten Tug Nestor utanför Katthammarsvik. Strax innan klockan tio på ..»
2004-11-25
Fruktad skeppsmask i Östersjön
Den fruktade skeppsmasken har spridit sig till Östersjön. Den har orsakat svåra skador på ett 1200-talsvrak utanför den tyska kusten. Om den sprider sig ..»
2004-11-24
Grundstött fartyg läcker olja utanför Gotland
Tjockolja läcker ut från fartyget "Polo M" som gick på grund i det hårda vädret utanför Gotland på tisdagen. Trots den grova sjön kunde Kustbevakningen ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »