Namn: Lösen:

Misstänkta miljöbrott vid musselodlingar i Stigfjorden

Publicerad den 17 juni 2020  (Läst 2 379 gånger.)


Divers Against Ghost Nets är en ideell, politiskt obunden förening som har som ändamål att på ett säkert sätt lokalisera och bärga övergivna fiskeredskap, som spökgarn och tinor. Organisationen har under en tid studerat området runt ett antal musselodlingar i Stigfjorden mellan Tjörn och Orust och gjort en rad observationer som oroar. Så här skriver organisationen i ett pressmeddelande:

Vi har dokumenterat fyra olika musselodlingar i Stigfjorden både med drönare och undervattenskamera. Resultatet är så skrämmande att vi måste gå ut med detta material så att fler kan få ta del av det.

Minst tre av odlingarna ägs och drivs av ett Göteborsbaserat företag med dotterbolag. När man tittar på företagets hemsida ser man välskötta musselodlingar som skördas med moderna metoder och allt är MSC certifierat & Krav-märkt samt EU-ekologiskt.

När man tittar närmare på odlingarna är det allt annat än ordning och reda.
På ytan ser man mängder av plaströr som ligger huller om buller. Vissa rör har vikt sig på mitten och rörstumpar sticker upp i luften. Odlingar har flyttat på sig och ligger inom strandskyddsgränsen. På en odling har ett långt rör har slitit sig och ligger på en strand 500 meter från odlingen.

När vi går ner under ytan så ser vi att hela odlingen har kollapsat och överallt ligger tonvis med plaströr, musselnät, ejdernät & plastrep. På vissa ställen ligger/hänger ejdernät som spökfiskar hummer, krabba, fisk och säl. Högarna med skräp kan på sina ställen vara flera meter höga och mitt bland allt plastskräp ligger det döda musslor. De musselnät som fortfarande fungerar för musselodling har inte skördat på många år. Musslorna på näten är stora och överväxta med alger och stora havsanemoner. Musselodlingen är så kollapsad och övervuxen med musslor att det inte längre är möjligt att skörda. Det går helt enkelt inte att ta sig fram med båt på ytan.

Vi har bara tittat på fyra odlingar, det finns många fler, vi vet inte vilket skick dom andra befinner sig i. Det finns nationell och internationell lagstiftning som förbjuder att plast slängs i haven, Musselodlingarna är en stor miljöförorening som har placerats mitt inne i ett skyddat naturreservat. Hur kan detta få ske?

Filmen vi gjort är ganska lång, vi har valt att inte klippa för mycket för att ni ska förstå omfattningen av nerskräpningen. Hoppas att ni vill titta och agera!
Relaterade artiklar
Havet är ingen soptipp - hjälp till att dokumentera i Varberg
Erfarna dykare sökes till projekt Rena Mälaren

Taggar:  Miljö
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

2020-06-16
"Breaking surface" finns nu som köpfilm
I början av året släpptes något så ovanligt som ett svenskt dykdrama. Missade du den på bio finns nu möjligheten att se den som köpfilm för 99 kronor. ..»

Framskjutna Dykmässan flyttas fram igen

2020-06-12
Framskjutna Dykmässan flyttas fram igen
Många var vi som sett fram emot årets dykmässa som skulle ha genomförts i Eriksbergshallen i Göteborg men Covid-19 satte käppar i hjulet och i sista stund ..»

Havet är ingen soptipp - hjälp till att dokumentera i Varberg

2020-06-08
Havet är ingen soptipp - hjälp till att dokumentera i Varberg
PRESSRELEASE Swedish Coast and Sea Center hoppas att ni som sportdyker eller yrkesdyker därute vill vara med och göra skillnad – över ..»

15 månader i husbil för att upptäcka Europas undervattensvärld

2020-06-04
15 månader i husbil för att upptäcka Europas undervattensvärld
Linn och Mattias här, två norrbottningar/svenskar, som tillsammans med våra två hundar kommer att åka runt i Europa under 15 månader i vår egenbyggda ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »