Namn: Lösen:

Mollökoggen daterad!

Publicerad den 22 maj 2008  (Läst 2 323 gånger.)

I Bohusläns museums magasin finns resterna av ett medeltida skeppsvrak – den så kallade Mollökoggen. Vraket påträffades 1979 av några sportdykare i en grund vik på Mollön, söder om det gamla fiskeläget Mollösund. I början av 1980-talet bärgades vraket, och då gjordes också en dokumentation och konservering av vrakresterna.

Nu är dendrokronologen Aofie Daly klar med sin analys av träprover från vraket. Nio av tio prover har kunnat dateras med hjälp av dendrokronologi (årsringsdatering).

Det analyserade virket kommer från ekar som fälldes omkring år 1365. En del av träden kan ha avverkats så tidigt som 1345. Skillnaden i tid kan bero på att skeppet reparerats ungefär tjugo år efter att det först började användas.

Exakt var virket kommer ifrån är osäkert, men det kommer från åtminstone två olika områden. Två av proverna kommer troligen från Fyn och Själland i Danmark. De andra passar ihop med växtplatser i västra Danmark och Tyskland.

Mollökoggen har genom dateringen blivit något yngre än vad som tidigare antagits. En tidigare kol 14-datering pekade mot att fartyget hade byggts mellan 1120 och 1300. Med den nya dateringen är Mollökogen marginellt äldre än den välkända Bremenkoggen, som är daterad till år 1380.

Läs mer på: http://www.bohusmus.se/kulturvast_templates/Kultur_ArticlePageWide.aspx?id=40739
samt http://www.bohusmus.se/kulturvast_templates/Kultur_ArticlePageWide.aspx?id=39806

Diskutera på: https://www.dykarna.nu/forum/mollokoggen-daterad-262779/Relaterade artiklar
Mollökoggen undersöks på nytt

Taggar:  Marinarkeologi
Staffan von Arbin
Staffan von Arbin

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!


Tidigare nyheter

Ny fyrkantig krabba på västkusten

2008-05-21
Ny fyrkantig krabba på västkusten
Det var i samband med att några svenska studenter sprättade upp en fångad torsk, som man insåg att något nytt var på gång. Krabban hade just ätits av ..»

Nya dyk på Estonia?

2008-05-21
Nya dyk på Estonia?
- Vill vi ytterligare skaffa oss säkerhet i slutsatser måste man faktiskt gå ner och titta på vraket och ta upp till exempel några fönster för att undersöka ..»

Guldsked hittad utanför Visby

2008-05-20
Guldsked hittad utanför Visby
Redan vid första dyket hittades en matsked av guld på havets botten mellan reningsverket och hamnpiren. På samma plats har tidigare en silversked ..»

Fornsök / SjöMis lanserad

2008-05-19
Fornsök / SjöMis lanserad
I dag har den nya söktjänsten från Riksantikvarieämbetet premiär och det är ett imponerande register av fornlämningar som presenteras. Totalt finns 1,7 ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »