Namn: Lösen:

Mollökoggen undersöks på nytt

Publicerad den 8 april 2008  (Läst 3 489 gånger.)

Delar av koggfyndet från Mollön i Bohuslän
Delar av koggfyndet från Mollön i Bohuslän

I Bohusläns museums magasin finns resterna av ett medeltida skeppsvrak – den så kallade Mollökoggen. Vraket påträffades 1979 av några sportdykare i en grund vik på Mollön, söder om det gamla fiskeläget Mollösund i Bohuslän. I början av 1980-talet bärgades vraket, då gjordes en dokumentation och konservering av vrakresterna.

Vraket uppvisar byggnadstekniska drag som anses vara typiska för de medeltida så kallade koggarna. Som exempel kan nämnas att bottnen är byggd med slät bordläggning (”kravell”), medan skrovsidorna har överlappande bord (”klink”). En kol 14-datering av vraket genomfördes år 1980. Denna visar att Mollökoggen är byggd någon gång under tidsspannet 1120–1300. De bevarade delarna av skrovet visar att skeppet har varit omkring 18 meter långt och cirka sju meter brett.

Koggen är en skeppstyp som ofta finns omnämnd i medeltida texter, framförallt i samband med det nordtyska Hansaförbundet. Koggarna brukar därför ofta anses vara Hansans speciella lastfartyg. Eftersom endast ett fåtal koggvrak har påträffats tidigare i Sverige är Mollökoggen ett skeppsfynd av stort vetenskapligt intresse. Tyvärr har någon noggrann skeppsarkeologisk analys och bearbetning av vrakresterna aldrig gjorts. Dessutom finns ingen exakt datering.

Under vecka 15 kommer Mollökoggens byggnadstimmer att undersökas på nytt. I samarbete med dendrokronologen Aoife Daly från Roskilde universitet kommer vrakets trä att analyseras dendrokronologiskt. Analysmetoden bygger på att man jämför årsringarna i trävirket med kända årsringskronologier. Genom jämförelsen kan man få fram både fällningstidpunkt och trolig växtplats för de träd som användes när fartyget en gång byggdes.

Den nya undersökningen av Mollökoggen utförs med anledning av arbetet med Bohusläns museums nya basutställning ”Kustland”. Delar av vraket kommer att visas för allmänheten i utställningen. Provtagningen är även en del av museets pågående projekt ”Medeltida trader och transportstrukturer i Bohusläns skärgård”.

Läs mer på:

http://www.utgangspunkten.se/kulturvast_templates/Kultur_ArticlePageWide.aspx?id=39806Relaterade artiklar
Mollökoggen daterad!

Taggar:  Marinarkeologi
Staffan von Arbin
Staffan von Arbin

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!


Tidigare nyheter

HMS Hunter hittad

2008-04-08
HMS Hunter hittad
Hunter var ett av de tjugo allierade fartyg som deltog i striderna om Narvik 1940. Fartyget fick ta emot flera träffar från tyska granater och sjönk så ..»

Aftonbladet TV: Den sällsynta sköldpaddan slaktas

2008-04-08
Aftonbladet TV: Den sällsynta sköldpaddan slaktas
Palestinska fiskare har fångat ett exemplar av den största av alla nu levande sköldpaddor, havslädersköldpaddan. Köttet och blodet påstås vara bra för ..»

Röjdykare - en svensk elitsoldat.

2008-04-07
Röjdykare - en svensk elitsoldat.
Det är bara tjugotalet ”lyckliga” eller vad man nu ska säga, som blir uttagna till flottans utbildning av röjdykare. Aspiranterna kommer få ett garanterat ..»

Båtkörkort - nyhet från 2011?

2008-04-06
Båtkörkort - nyhet från 2011?
Frågan om ett speciellt körkort för fritidsbåtar har diskuterats länge men under fredagen kunde alltså SVT:s Rapport avslöja att ett förslag är färdigt. ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »