Namn: Lösen:

MP-interpellation om miljöfarliga vrak

Publicerad den 17 augusti 2007  (Läst 2 187 gånger.)

Saxat ur miljöpartiets pressmeddelande:


Interpellation TILL STATSRÅD

2007-08-16


Till miljöminister Andreas Carlgren (c)

Ansvarsfrågan vid läckande gamla fartygsvrak

I svenska vatten och i kustkommunerna i Sverige finns en fråga som dyker upp under sommarsäsongen när skärgården är som vackrast - Hotet av läckande gamla fartygsvrak.

Vrak från tiden efter 1914 tillhör denna kategori. Flertalet fartyg sänktes under krigsåren och många med last av olja, ammunition, bensin och med skrov som sakta men säkert rostar, en process som är beroende på salthalt, strömmar och skrovkonstruktion.

På Västkusten har frågan varit levande genom projekt Skagerack som under perioden 2003-2007 har haft ett samarbete i regionerna Skagerack i Danmark, Sverige, Norge genom ett EU-projekt. En av delarna har varit att kartlägga och fördjupa kunskapen om dessa gamla läckande vrak.

Det lär finnas runt 3 400 fartyg på havets botten i svenska, norska och danska vatten. Alla är inte stora och läckande olja, men det finns ett antal som uppskattas som hotande i fall en större läcka plötsligt skulle ske. Ett fartygsvrak, S/S Skytteren, som undersöktes av den svenska kustbevakningen i samarbete med Region väst och svenska försvaret 2005, visade att vraket läckte olja ur gamla sönderrostade svetsfogar, ett läckage uppskattat till 1 000 liter per dygn.

Under tiden som fartygen läcker och kustkommunerna ständigt får frågor runt dessa fartyg ligger ansvarsfrågan som en ouppklarad del. Om olyckan inträffar och ett plötsligt oljeutsläpp från något av dessa vrak sker finns en stor risk att kustkommunerna får ett arbete och en kostnad som kan bli ohållbar. De negativa miljöeffekter som kan bli följden av ett kraftigt läckage från dessa skepp är sådana som påverkar fisket, turismen och havets ekosystem.

Två saker bör tas i beaktande, ett är ansvarsfrågan vid ett läckage, och det andra är hur man ska kunna finansiera en oljeuppsamling från dessa fartygsvrak.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga ministern:

Hur avser ministern tydliggöra ansvarsfrågan för de läckande fartygen?

Hur avser ministern verka för att kustkommunerna ska få möjlighet till den beredskap som kan behövas?………………………………………

Tina Ehn (mp)Taggar:  Miljö
Staffan von Arbin
Staffan von Arbin

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2007-08-16
Allvarlig incident under fridykning
När han var på väg upp efter ett dyk på 70 meter drabbades han av så kallad "shallow water blackout" och låg medvetslös i 30 sekunder, rapporterar TV ..»

Sexmeters haj filmad i Bohuslän

2007-08-15
Sexmeters haj filmad i Bohuslän
Troligtvis handlar det om en Brugd som letat sig in till Bohuslänskt vatten. Brugden är den största svenska fisken och världens näst största fisk, brugden ..»

Körkort för båtförare?

2007-08-15
Körkort för båtförare?
- Mellan 200 000 till 250 000 båtägare kan behöva ta körkortet, säger Lars Högdahl, utredare på näringsdepartementet. Inte förrän i höst kommer Lars ..»

Ovanlig och ovälkommen manet upptäckt i Kattegatt

2007-08-14
Ovanlig och ovälkommen manet upptäckt i Kattegatt
Maneten är ofarlig för människor men sätter i sig stora mängder fiskyngel och djurplankton. Kammaneten hittades utanför Sverige första gången förra ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »