Namn: Lösen:

Vrak med ammoniak hotar Gräsö

Publicerad den 3 september 2008  (Läst 6 214 gånger.)

M/T Mundogas Oslo
M/T Mundogas Oslo

Mundogas Oslo var på väg till Finland när hon i det dåliga vädret rammade ett finskt fartyg och så småningom sjönk till botten på 60 meters djup.
Fyrtio år senare planeras ett marint naturreservat öster om Gräsö.
– Alla här på Gräsö vet att vraket ligger därute och när det marina skyddet började diskuteras blev det högintressant att ta reda på vad som hänt med ammoniaken, säger Inger Abrahamsson, engagerad Gräsöbo av födsel och ohejdad vana.

– Förlisningar är alltid intressanta. Men om det är en tickande miljöbomb eller inte som ligger där ute verkar det inte vara någon som vet, fortsätter sambon Christer Westerberg.
Redan 2003 började Inger Abrahamsson och andra medlemmar i Gräsö skärgårdsråd fråga länsstyrelsen om några inventeringar av vraket hade gjorts.
– Vi har fört upp frågan flera gånger på våra möten och vi har mailat olika myndigheter och frågat. Ingen kan ge något bra svar, säger Inger Abrahamsson.

Läs mer på:
http://www.norrteljetidning.se/site/page/1316?newsid=1962Relaterade artiklar
Mundogas bärgas ej
Mundogas - ammoniak kvar i vraket
Finnbirch saneras från olja
Vrak på västkusten, en miljöfara

Taggar:  Mundogas Miljö
Av: Micke Tilja
Tipsa en vän
Translate    
« Tillbaka         


Tidigare nyheter

Dykare fann ammunition

2008-09-03
Dykare fann ammunition
Dykare från Leksands DK och DK Masen har gjort ett fynd av ammunition i älven i Leksand. Efter kontakt med polisen och marinen så kom marinen med en ..»

Mjölby Divers plockade skrot i Svartån

2008-09-02
Mjölby Divers plockade skrot i Svartån
Jippot med att visa upp dykning i Mjölby den 30/8 samt rensa Svartån under 1 tim blev mycket bra. Fint väder mycket folk som tittade och hade frågor ..»

DK Masen rensade Falu-ån

2008-09-01
DK Masen rensade Falu-ån
Några färre dykare än förra året, berättar Lars Erik Göstas, ansvarig för arrangemanget. Under 1 timmes tid letade vi efter sådant som Faluborna gjort ..»
2008-09-01
Bomber döljer sig under Vänerns yta
Försvarsmaktens röjdykare ombord på HMS Spårö ska lokalisera cirka 3 700 ton ammunition som dumpats i Vänern utanför Otterbäcken. – Vi ska fastställa ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »