Namn: Lösen:

Musslor ska rena vattnet och bli biogas

Publicerad den 27 juni 2009  (Läst 2 788 gånger.)


Mitt ute på en fjärd i S:t Annas skärgård guppar några röda bojar i solglittret. Mellan bojarna hänger rep som det ska växa musslor på. För bara en vecka sedan lade man ut tolv sådana här försöksodlingar i Östergötlands skärgård i ett projekt som drivs av länsstyrelsen.

Det är ett jättespännande miljöprojekt som dessutom ger skärgårdsbefolkningen arbetstillfällen, säger Helene Ek Henning, marinbiolog på länsstyrelsen.

Mats Emilsson, bofast på Vänsö, styr båten med van hand. Han är en av fem yrkesfiskare som har valt att delta i försöksprojektet, och han sköter allt det praktiska kring den här försöks­odlingen.
Vill gärna odla

- Blir det aktuellt att odla musslor i större skala så är jag absolut intresserad, säger Mats Emilsson som i likhet med många skärgårdsbor är mångsysslare, han har ett jordbruk, odlar abborre och kör turister.

Han lägger båten intill försöksodlingen och fiskar upp ett av repen med en båtshake. Det är så här års som mussellarverna väljer var de vill sätta sig, men än så länge är det bara 15 grader i havsvattnet och det har inte hunnit ske något som är synligt för blotta ögat.
Små reningsverk

Regeringen uppmuntrar musselodlingar längs våra kuster eftersom musslorna är mycket bra på att ta upp närsalter, fosfor och kväve, ur vattnet. Därför pågår försök i flera län.

- Musslorna filtrerar vattnet och fungerar som små reningsverk, förklarar Helene Ek Henning.

Musslorna ska skördas nästa höst. Om försöket faller väl ut kan det bli aktuellt att börja odla musslor i större skala längs kusten.

- Det är bara en av många åtgärder som behövs för att förbättra tillståndet i Östersjön, säger Helene Ek Henning.

Skärgården lämpar sig bra för mussel­odling med många skyddande vikar som ändå har tillräckligt god genomströmning av vatten.

Eventuella nackdelar med musselodlingar i stor skala är främst estetiska. Det kanske inte blir så vackert med alla bojar. Och de måste placeras så att de inte ligger i vägen för båttrafiken.

Musslorna kan troligen användas som gödningsmedel i jordbruket eller som fiskfoder. Men här i Östergötland har tanken fötts att man kanske kan göra biogas av dem.

Info taget från http://www.corren.seTaggar:  Musslor Miljö
Fredrik Johansson
Fredrik Johansson

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2009-06-26
Poseidon utreder incident med RB
En av de nyligen lanserade enheterna av rebreathern MkVI Discovery från poseidon var den 23e Juni i år inblandad i en incident utanför Göteborg på en ..»

Pentax W80 - Uppdaterad pocket med HD-video

2009-06-26
Pentax W80 - Uppdaterad pocket med HD-video
De flesta stora kameratillverkare har numera en serie kameror som riktar sig till "den äventyrlige" sportmäniskan. Pentax släpper nu den senaste modell ..»
2009-06-24
Dykolycka utanför Vinga, Klåveskär
Ambulans och ambulansbåt larmades till platsen. Efter undersökning visar dykaren inga tecken på tryckfallskada eller övriga skador. Dykaren mår underomständigheterna ..»

Världens hajar i din iPhone

2009-06-23
Världens hajar i din iPhone
Guiden "Sharks of the World Field Guide" beskriver ingående alla 440 olika hajarter, deras beteende, matvanor och mycket annat intressant för den hajintresserade. Programet ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »