Namn: Lösen:

Mystiska dykare grävde i Estonias vrakrester

Publicerad den 27 september 2005  (Läst 3 976 gånger.)

De självklara frågorna är givetvis vilka som dök och vad de letade efter. Några svar kunde Lars Ångström inte ge i sitt anförande på seminariet som hölls på 11-årsdagen av Estonias förlisning. Däremot dömde han ut den svenska utredningen som granskat uppgifterna om att Estonia vid flera tillfällen fraktat rysk militär materiel åt det svenska försvaret. Utredningens direktiv utformades så att det inte gick att höra svensk militär och tullpersonal under ed och därför vet vi fortfarande inte vad som fanns på Estonias bildäck under förlisningsnatten, framhöll Ångström.
- Det är djupt olyckligt eftersom den viktigaste frågan är om det fanns någon militär materiel på Estonia den natten. Antingen beror det på inkompetens eller också ville man inte att den frågan skulle ställas, säger Lars Ångström till TT.

Uppbruten ramp
Uppgiften om att någon tog sin in på Estonias bildäck dagarna efter förlisningen och öppnat och stängt den tio ton tunga bilrampen bygger han på bilder som visar att räckena till rampen ligger avskurna utanför fartyget. Rampen var stängd när den internationella haverikommissionen inledde sitt arbete och därifrån har man hävdat att det var för farligt för dykarna att öppna rampen och ge sig in på bildäcket. Ändå finns det filmer som visar att både dykare och en robotkamera varit inne på bildäcket, påpekade Ångström som undrade varför kommissionen förtigit att man gått in i fartyget den vägen.

Vilseledde
Dykningarna som inleddes direkt efter haveriet kunde genomföras i lugn och ro eftersom kommissionen medvetet letade efter bogvisiret på fel ställe och dessutom fördröjde beskedet att man hittat det, enligt Lars Ångström. Även i det fallet pekar han på sonarbilder som visar att visiret kan ha legat alldeles intill vraket och inte 1,6 kilometer därifrån som haverikommissionen hävdar. Ångström hänvisar också till ett fax mellan två kommissionsmedlemmar som visar att visiret var påträffat och filmat åtta dagar innan det officiellt hittades.
- Varför man gjorde så vet jag inte och det är därför jag ställer de här frågorna. Vi är många nu som vill ha ökad klarhet och inte vill ha de här frågorna obesvarade.
På seminariet i Tallinn framträdde bland andra också estniska regeringsföreträdare och Greg Bemis och Jutta Rabe som 2000 genomförde uppmärksammade dykningar vid Estonia.

BJÖRN EWENFELDT

Källa: TTRelaterade artiklar
Nya dyk på Estonia?
JK lägger ner utredning om Estoniadykningar
Slutdykt vid Estonia?!

Taggar:  Estonia
Linda Haglund
Linda Haglund

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2005-09-21
Riddarfjärden bottenskrapas
"Ofantliga mängder med skräp och gott om abborrar", sa Marcus Hjulhammar efter det första dyket i Riddarfjärden där Citytunneln ska byggas. Första fyndet ..»
2005-09-19
Fiskare och dykare i Halland protesterar mot bärgningsplaner
Fiskare och dykare i Halland protesterar mot ansökan om att få bärga hela vrak, för att komma åt metallen. Skrotföretag vill åt metallen i vraken som ..»
2005-09-18
Thailand skapar undervattenskonst
Thailändska myndigheter avser sänka ner skulpturer under vattnet i mars 2006, som ett led i arbetet med att låta korallreven återhämta sig efter den stora ..»
2005-09-17
Dykare omkom i Bohuslän
Mannen, som ingick i en mindre grupp som utövade avancerad djupdykning, hade dykt ner i vattnet för att lägga ut en så kallad fyrkantsbana inför eftermiddagens ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »