Namn: Lösen:

Ny 3D-bild av vraket Bodekull

Publicerad den 29 november 2018  (Läst 3 117 gånger.)

3D-modell av vraket Bodekull. Bild via: Sjöhistoriska museet
3D-modell av vraket Bodekull. Bild via: Sjöhistoriska museet

Sjöhistoriska museet, som är en del av Statens Maritima Museer, har idag släppt en uppdaterad 3D-modell av vraket Bodekull (ävan kallat Dalarövraket) som ingår i Dalarö Dykpark, Haninge kommun. Man har tidigare gjort 3D-bilder av vraket, men nu kompletterat bilden med komplett bild av masten och mer av botten runt vraket och de föremål som ligger där.

Modellen är byggd med tredimensionell teknik kallad fotogrammetri och utgörs av ett antal fotografiska bilder, som genom specialprogram vävs ihop till en 3D-modell av vraket. Tekniken har de senaste åren tagit sig in i marinarkeologin, och medger att man snabbare kan dokumentera vrak, jämfört mot tidigare teckningar eller mätpunkter som matades in i datorprogram. Det tog Sjöhistoriska museets marinarkeologer 6 dagar med 4 dykare för att ta de 11 000 högupplösta bilder som krävdes till underlaget.
Tekniken är dock inte utan utmaningar och faktorer som solljus, byte av fotograf, sjögräs och andra faktorer kan påverka bilderna negativt. Men i framtiden får vi som dykare nog vänja oss vid att marinarkeologiskt dokumenterade vrak ofta kommer ha denna typ av information att tillgå.

Vraket Bodekull byggdes på 1660-talet på varvet Bodekull (numera Karlshamn), vilket även är den plats där man byggde regalskeppet Nyckeln. hösten 1678 var Bodekull på väg söderut med en last av mjöl till den svenska flottan som låg i vinterhamn i Kalmar. Hon förliste i dåligt väder vid Edesön öster om Dalarö samhälle.

Utforska vraket i 3D här:
https://sketchfab.com/models/9dd0c8b9f37f4ea284569ee313d81ad3Taggar:  Vrak Sjöhistoriska Museet Marinarkeologi
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Shearwater återkallar trådlösa sändare

2018-11-22
Shearwater återkallar trådlösa sändare
Orsaken till att man nu väljer att återkalla produkten uppstår ibland vid användande av fler än en enhet. Sändarna som omfattas av denna återkallelse ..»

Poseidon släpper nyheter på DEMA

2018-11-17
Poseidon släpper nyheter på DEMA
Just nu pågår DEMA, en av världens största företagsmässor för dykbranchen i Las Vegas och under denna vecka många företag på att presentera sina kommande ..»

Chalmers Dykarklubb anordnar dykloppis i Göteborg

2018-11-10
Chalmers Dykarklubb anordnar dykloppis i Göteborg
Torsdagen den 22 november klockan 19:00 så bjuder Chalmers Dykarklubb (CDK) in till dykloppis. Adressen är Chalmers Tvärgata 4. Kom och fynda god och ..»

Dykare omkom idag vid Släggö i Lysekil

2018-11-04
Dykare omkom idag vid Släggö i Lysekil
Man vet ännu inte vad som orsakat olyckan. Ambulanser och helikopter kallades till dykplatsen men mannens liv gick inte att rädda trots försök med hjärt- ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »